Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεράστιες οι παρακρατήσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης

Μόλις το 2,74% του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού λαμβάνει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποσό που - όπως υπογραμμίζει η ΚΕ του ΚΚΕ - δε φτάνει για να λειτουργήσει ο θεσμός ούτε καν σαν απλός διοικητικός μηχανισμός.

Την ίδια ώρα, οι αυθαίρετες παρακρατήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Νόμου 1828/89, είναι τεράστιες. Αυτό επιβεβαίωσαν, άλλωστε, και δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν δήμους, οι οποίοι είχαν καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στους δήμους που κατέθεσαν την αγωγή.

Σε ειδικό παράρτημα που συνοδεύει στην επιστολή προς την ΚΕΔΚΕ, η ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει συγκεκριμένα ποσά που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα:

  • Οι απώλειες της ΤΑ από το φόρο προηγούμενων ετών ανέρχονται στα 1.308 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 446 δισεκατομμύρια δραχμές).
  • Οι απώλειες από το φόρο επί των τόκων καταθέσεων συνολικά φτάνουν στα 1.523 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 519 δισ. δραχμές).
  • Οι απώλειες από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται στα 642 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 219 δισ. δραχμές). (Η κυβέρνηση αξιοποίησε την απόφαση της ΚΕΔΚΕ για «συμβολή» της ΤΑ στη λεγόμενη σύγκλιση, αφαιρώντας από το 1997 το 25% των ποσών που αναλογούν στο θεσμό από τα τέλη κυκλοφορίας).
  • Οι παρακρατήσεις από το φόρο εισοδήματος φτάνουν στα 3.500 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμές).
  • Η ΤΑ έχει συμβάλλει στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) με το ποσό των 1.450 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 495 δισεκατομμύρια δραχμές). Το κράτος δεν έχει βάλει δραχμή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ