Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ -ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Τουρκικές ενισχύσεις ζητεί το Πεντάγωνο (;)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να αντέστρεψε πλήρως την τακτική της σχετικά με την τουρκική εμπλοκή στο Ιράκ φέρεται η κυβέρνηση Μπους, που, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την Αγκυρα «να στείλει στρατεύματα, για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση» της χώρας.

Αν οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν -- τούτο είναι ένα μεγάλο «αν» --, θα πρόκειται για μια εντυπωσιακή στροφή, δεδομένου του κλίματος «δυσπιστίας» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κλίμα που επιδείνωσε περισσότερο η σύλληψη στη Σουλεϊμανίγια 11 Τούρκων στρατιωτικών που, κατά το Αμερικανικό Πεντάγωνο και τον πολιτικό προϊστάμενό του Ντόναλντ Ράμσφελντ«συνωμοτούσαν για τη δολοφονία του δημάρχου του Κιρκούκ».

Κατά την εφημερίδα Χουριέτ, οι Αμερικανοί ζήτησαν από τον Ερντογάν να διαθέσει «δύναμη 10.000 ανδρών» για την κατοχή του Ιράκ. Παρότι έως πρότινος οι Αμερικανοί, για να διατηρήσουν τη συμμαχία με τους Κούρδους, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ζητούσαν αποχώρηση όλων των τουρκικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος! Ισως η εξέλιξη να οφείλεται στην άρνηση από πλευράς Ινδίας, Γερμανίας και Γαλλίας να στείλουν δυνάμεις για να «βοηθήσουν» τους πάνω από 140.000 Αμερικανούς που επιχειρούν στο Ιράκ. Μένει να φανεί... Μια ένδειξη αναμένεται να έρθει από την Ουάσιγκτον, όπου πηγαίνει αυτήν τη βδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Αμερικανικές πηγές αρνήθηκαν, πάντως, να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες.

Ωστόσο ο Ρόμπερτ Πίρσον, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, έκανε χτες μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί ως «υιοθέτηση» τουρκικών θέσεων περί ΡΚΚ/KADEK και βορείου Ιράκ: «Δε θέλουμε να συντηρείται στο Ιράκ οποιαδήποτε απειλή κατά της Τουρκίας. [...] 'Η θα απομακρυνθούν μόνοι τους ή θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Η εναλλακτική λύση είναι η χρήση στρατιωτικής βίας. [...] Είναι Τούρκοι πολίτες, όχι Ιρακινοί. Πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία». Ο Πίρσον αναφέρεται στην παρουσία 5.000 Κούρδων τουρκικής καταγωγής στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ