Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΕΛΙ
«Εβαψε με αίμα τα χέρια του»...

Στο επίκεντρο πολιτικού σεισμού βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Εβαψε με αίμα τα χέρια του»... Αυτός ο τίτλος κοσμούσε σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα από το Λος Αντζελες μέχρι την Ισλαμαμπάντ. Ο λόγος για το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και το νεκρό ειδικό περί όπλων μαζικής καταστροφής, Ντέιβιντ Κέλι. Ενας θάνατος που συντάραξε τη Βρετανία και συγκλονίζει την οικουμένη, έδωσε το πιο συντριπτικό πλήγμα στη βρετανική κυβέρνηση με ολέθριες ίσως συνέπειες, όπως συμφωνεί σύσσωμος ο παγκόσμιος Τύπος.

Καταρχήν όσον αφορά την υπόθεση, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που ανακοίνωσε η «Scotland Yard», ο αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας έδωσε ο ίδιος τέρμα στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες. Αυτοκτονία, λοιπόν..;

Αυτό θα το κρίνει σε πρώτο επίπεδο ο δικαστής, Λόρδος Χάτον, στα χέρια του οποίου περνά η υπόθεση του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, που έχει συνταράξει τη Βρετανία. Σύμφωνα με το BBC, o Λόρδος Χάτον είπε ότι η ανάκριση θα γίνει σε μεγάλο βαθμό δημόσια και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ενώ υπογράμμισε ότι θα κρίνει ο ίδιος τα ζητήματα που θα θίξει η έρευνα.

Ο Λόρδος Χάτον θα εξετάσει τα αίτια που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον εμπειρογνώμονα και πρώην επιθεωρητή όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέλι, όταν ενεπλάκη στη μείζονα σύγκρουση ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και το BBC, που παραδέχτηκε ότι ο καθηγητής ήταν η βασική πηγή του ρεπορτάζ που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μεγαλοποίησε τον κίνδυνο του Ιράκ, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Θύελλα για την κυβέρνηση Μπλερ

Η βρετανική κυβέρνηση θα έχει να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις, κατά το BBC, όπως αν άσκησε αφόρητες πιέσεις στον Κέλι, αν τον απείλησε με σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες, γιατί του αφήρεσε τις αρμοδιότητες και τη δουλιά του, αν τον έστρεψε στην αυτοκτονία.

Ακόμη πιο σημαντικό, η κυβέρνηση Μπλερ θα κληθεί να απαντήσει στην ευρύτερη κατηγορία, το αν η κυβέρνηση εξαπάτησε τη Βουλή και το λαό όταν παρουσίασε τα ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Ιράκ.

Στο μεταξύ ο θάνατος του Κέλι προκαλεί κυριολεκτικά σεισμό εντός της βρετανικής κυβέρνησης. Δύο ενδεικτικά στοιχεία: Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Daily Telegraph», το 39% των Βρετανών ζητά την παραίτηση του Μπλερ, ενώ το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπλερ δεν είναι αξιόπιστη και ειλικρινής, και το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί μάλιστα ότι η ειδική επιτροπή που ορίστηκε για να διαλευκάνει την υπόθεση δε θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

Παράλληλα, ο θάνατος του Κέλι έχει αναγάγει την επίσκεψη του Τόνι Μπλερ στην Απω Ανατολή στη χειρότερη περιοδεία της πολιτικής του καριέρας. Οι ερωτήσεις που δέχεται από τους δημοσιογράφους είναι σκληρές και η αμηχανία του αρκετά εμφανής. Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα όπου συνομιλούσε με εκπροσώπους του Τύπου, όταν δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τον ρώτησε εάν συζήτησε το θέμα του θανάτου του Κέλι με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Τζιαμπάο. Παρ' όλα αυτά, ο Τόνι Μπλερ απέρριψε τις προτάσεις για σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση του θανάτου του κορυφαίου συμβούλου του υπουργείου Αμυνας, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι έτοιμος να καταθέσει ως μάρτυρας στη δικαστική έρευνα που θα αρχίσει για την υπόθεση.

Ομως επικρίσεις για τους χειρισμούς του στο θέμα δέχεται από τον Τύπο της Βρετανίας και το BBC, ιδιαίτερα μετά την επίσημη παραδοχή του ότι ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι ήταν «η βασική πηγή» του δημοσιογράφου του δικτύου Αντριου Γκίλιγκαν που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπλερ είχε παραποιήσει τα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ