Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Κλιμακώνεται η κινδυνολογία
  • Αμερικανικές πηγές: «Υπάρχει και δεύτερο» πυρηνικό εργοστάσιο στη ΛΔ Κορέας
  • Την πρόταση σύναψης «συμφώνου μη επίθεσης» με τις ΗΠΑ διατυπώνει η Πιονγιάνγκ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ, ΣΕΟΥΛ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Πρόταση υπογραφής Συμφώνου Μη Επίθεσης με τις ΗΠΑ διατύπωσε χτες η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, διαμέσου του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της χώρας, KCNA. Το πρακτορείο ανέφερε ότι «αν οι ΗΠΑ αποποιηθούν την εχθρική πολιτική τους έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας και νομικά δεσμευτούν ότι δε θα επιτεθούν, η χώρα μας είναι έτοιμη να διαψεύσει τις αμερικανικές ανησυχίες». Πρόκειται για αίτημα το οποίο είχε διατυπώσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, ένας όρος που η Ουάσινγκτον στο παρελθόν είχε, εμμέσως πλην σαφώς, απορρίψει.

Η είδηση έρχεται μετά από δημοσίευμα νοτιοκορεατικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο προγραμματίζεται στην κινεζική πρωτεύουσα την 6η Σεπτεμβρίου πολυμερής συνάντηση για την επίλυση της «κρίσης» --που προκαλεί η αξίωση των ΗΠΑ να ανασταλεί το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. Στις συνομιλίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα συμμετάσχουν η ΛΔ Κορέας, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η εντατική διπλωματία του Πεκίνου για την επίλυση της κρίσης μέσω συνομιλιών απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από πλευράς Κόλιν Πάουελ την περασμένη βδομάδα. Υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης τάχτηκε με παρέμβαση του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ και η κυβέρνηση Πούτιν.

Την ένταση στη διαμάχης ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας αύξησε δημοσίευμα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς κατά το οποίο «είναι πολύ πιθανό» να υπάρχει και δεύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών. Αισθητήρες στα σύνορα της ΛΔ Κορέας, υποστήριξε το δημοσίευμα επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανιχνεύουν «αυξημένα» επίπεδα του Κρύπτον 85, αερίου που εκπέμπεται όταν πυρηνικά καύσιμα μετατρέπονται σε πλουτώνιο, τα οποία προέρχονται «πιθανώς από μυστικό αντιδραστήρα». Στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά «πολύ ανησυχητικά».

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Ρο Χιου Μουν, πάντως, χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές «ασαφείς και αβάσιμες», πιθανολογώντας ότι η δημοσιοποίησή τους στόχο έχει να «βλάψει την οικονομία μας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για νέες συνομιλίες στο Πεκίνο; (2004-04-21 00:00:00.0)
Εντατικές πιέσεις και αντιδράσεις... (2003-06-19 00:00:00.0)
Εν αναμονή εξελίξεων... (2003-05-06 00:00:00.0)
Επιφυλάξεις και επαγρύπνηση μετά τις συνομιλίες του Πεκίνου... (2003-04-30 00:00:00.0)
«Μοχλός πίεσης» η «συμμαχία» Σεούλ - Τόκιο (2003-04-01 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της «επόμενης» κρίσης... (2003-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ