Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΙΑΝΤ.--

Παρότι τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά και εναγώνια για το τι πραγματικά συνέβη την 11η Σεπτέμβρη, έκθεση της επιτροπής ερευνών του Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η οποία κατά τρόπο που μάλλον διευκολύνει τους στόχους των ΗΠΑ αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία, καθώς εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε η Σαουδική Αραβία ή την εμπλοκή της.

Η έκθεση που θα έρθει στο σύνολό της στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, δημοσιεύτηκε με τη γνωστή μέθοδο της διαρροής στο περιοδικό «Newsweek», το οποίο τονίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να αποχαρακτηρίσει πολλά από τα άκρως εμπιστευτικά τμήματα της έκθεσης των 900 σελίδων, στις 28 εκ των οποίων περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ο ρόλος που έπαιξε το Ριάντ κι άλλα κράτη, και οι οποίες απαλείφτηκαν από την τελική μορφή του εγγράφου, προκαλώντας το γερουσιαστή Μπομπ Γκράχαμ, υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2004, να δηλώσει... ότι «επιχειρείται να καλυφθεί μία ξένη κυβέρνηση».

Πάντως, η έκθεση περιλαμβάνει «πληροφορίες δυνητικά εκρηκτικές», υποστηρίζοντας πως ένας από τους συνεργούς των αεροπειρατών που έριξαν τα αεροσκάφη, ο Ομάρ αλ Μπαγιούμι, μπορεί να υπήρξε πράκτορας της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Στην έκθεση παρουσιάζονται λεπτομερειακά οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στον αλ Μπαγιούμι και σε δύο άνδρες, τον Χάλεντ αλ Μιχντάρ και τον Ναουάφ αλ Χάμζι, που φέρονται να είναι Σαουδάραβες αξιωματούχοι και που, σύμφωνα με το περιοδικό, τους βοήθησε στη μετέπειτα δράση εντός αμερικανικού εδάφους μέχρι την 11η Σεπτέμβρη.

Συλλήψεις και εκδόσεις

Το δικαστήριο της Φρακφούρτης ενέκρινε χθες την έκδοση στις ΗΠΑ δύο Υεμενιτών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Γενάρη Φρανκφούρτη και θεωρούνται ύποπτοι ότι διατηρούσαν σχέσεις με το δίκτυο της «Αλ Κάιντα», ανακοινώνοντας όμως πως οι ΗΠΑ εγγυώνται ότι οι δύο άντρες δε θα δικαστούν σε στρατοδικείο ή άλλο ειδικό δικαστήριο και προσέθεσε πως την τελική απόφαση για την έκδοσή τους θα πάρει η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη γερμανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, πρόκειται για τους σεΐχη Μοχάμεντ Αλί Χάσαν αλ - Μουγιάντ και Μαχάμεντ Μοσέν Γιαχία Ζάγιεντ για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν την «Αλ Κάιντα», αλλά δε συνδέονται άμεσα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001.

Επιπλέον, η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβε χτες ακόμη 16 άτομα που εκτιμάται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον σημαντικών σαουδαραβικών εγκαταστάσεων και κατάσχεσε μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, που πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί ανακάλυψαν επίσης «περισσότερους από 20 τόνους χημικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών, πυροκροτητές, 18 αντιαρματικούς πυραύλους, πυροβόλα και πυρομαχικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ