Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προς άμεση προώθηση το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση»

Εξαγγελίες με εκλογική στόχευση

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις φοιτητών σπουδαστών ενάντια στις συνθήκες Μπολόνιας και Πράγας, που υποτάσσουν την εκπαίδευση στους νόμους της αγοράς
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις φοιτητών σπουδαστών ενάντια στις συνθήκες Μπολόνιας και Πράγας, που υποτάσσουν την εκπαίδευση στους νόμους της αγοράς
Αμεση προώθηση του νομοσχεδίου για την «αξιολόγηση» της ανώτατης εκπαίδευσης και προεκλογικές εξαγγελίες για «καινοτομίες» στην εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές το βράδυ με τον πρωθυπουργό. Στόχος του υπουργείου, όπως διαφαίνεται και από τις προχτεσινές δηλώσεις του Π. Ευθυμίου, είναι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση να προωθηθεί άμεσα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, κατά την πάγια τακτική που ακολουθείται, σοβαρές νομοθετικές ρυθμίσεις να γίνονται κατακαλόκαιρο. Η σπουδή που δείχνει το υπουργείο είναι η προώθηση του λεγόμενου «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου» ανώτατης εκπαίδευσης και η επικείμενη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας που θα γίνει στο Βερολίνο στις 17-19 Σεπτέμβρη. Η «αξιολόγηση» προωθείται στο όνομα της διασφάλισης της ποιότητας των ελληνικών ιδρυμάτων και της συγκρισιμότητας των σπουδών που παρέχουν με αυτές του εξωτερικού. Ωστόσο, έρχεται να λειτουργήσει ως μια διαδικασία ελέγχου τού κατά πόσο τα ιδρύματα θα προσαρμόζονται στις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της υποβάθμισης των σπουδών, του σπασίματός τους σε κύκλους και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας περιέλαβε στο σχεδιασμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα τη δημιουργία των Ινστιτούτων Διαρκούς Εκπαίδευσης, που εισάγουν τη διά βίου κατάρτιση στα πανεπιστήμια με ληξιπρόθεσμες καταρτίσεις με πανεπιστημιακό επίχρισμα.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε έναρξη της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας από την τρίτη Δημοτικού, μία κίνηση με προεκλογικά χαρακτηριστικά που «πατάει» στην ανάγκη των μαθητών για διδασκαλία ξένης γλώσσας αλλά και ικανοποιεί τις επιταγές της ΕΕ που συμπεριλαμβάνει στις «βασικές δεξιότητες» τη γνώση ξένων γλωσσών. Εξάλλου, ο τρόπος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας στις άλλες βαθμίδες γυμνάσιο - λύκειο είναι δείγμα γραφής για τη μη κάλυψη αυτής της ανάγκης των νέων, αφού οι περισσότεροι αναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτική, φροντιστηριακή εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας επίσης έκανε λόγο για διορισμούς 7.200 περίπου εκπαιδευτικών φέτος, στα περσινά, δηλαδή, επίπεδα. Ωστόσο, η ΟΛΜΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το προηγούμενο σχολικό έτος απασχολήθηκαν μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 10.350 αναπληρωτές και 4.100 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επέκταση του θεσμού του «ολοήμερου» σχολείου σε 5.400 νηπιαγωγεία και δημοτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ