Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν στην Κύπρο

(Δεύτερο Μέρος)

Η ζωή στην «ελεύθερη» Κύπρο είναι αρκετά άνετη - τουλάχιστον προς το παρόν, μια και κανείς δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει τις επιπτώσεις που θα 'χει στον τουρισμό και την οικονομία της ο πρόσφατος πόλεμος στο Ιράκ. Ηδη, τα σημάδια της πρώτης κρίσης είναι ευδιάκριτα. Η Αγία Νάπα, η «Μύκονος» της Κύπρου, στενάζει. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πανάκριβα εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και, φυσικά, τα παμπ δεν είχαν ανοίξει μέχρι και τις αρχές του Απρίλη και οι πληροφορίες ήθελαν πολλές απ' αυτές τις επιχειρήσεις να απειλούν το προσωπικό τους με απόλυση, «εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν μέχρι τον Μάιο». Απ' αυτό το κατ' εξοχήν παραθεριστικό θέρετρο της Νότιας Κύπρου - το οποίο υπήρξε η «απάντηση» της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας στην απώλεια των καλύτερων θερέτρων και των πιο ωραίων παραλιών μετά την τουρκική εισβολή του 1974 - βλέπει κανείς τα εγκαταλειμμένα από τότε ξενοδοχεία της Αμμόχωστου ή της Γκαζιματζούσα, όπως λέγεται σήμερα. Εκεί δίπλα, βρίσκεται το Ακρωτήρι Γκρέκο - μια απ' τις 15 μισθωμένες βρετανικές περιοχές - όπου ένας φράχτης εμποδίζει την πρόσβαση στο καθαυτό Ακρωτήριο, εξαιτίας των εγκαταστάσεων αναμεταδοτών ενός στρατιωτικού και ενός πολιτικού ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς και ενός φάρου.


Ο τουρισμός μπορεί να «θρέφει» το πιο σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της Κύπρου, έχει όμως δημιουργήσει και εδώ σημαντικά προβλήματα. Ενδεικτική περίπτωση είναι ο κόλπος Λάρας (βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Πάφου), η μόνη προς το παρόν παρθένα - προστατευόμενη παραλία του νησιού, στην οποία ζουν χελώνες καρέτα - καρέτα. Το μέλλον, ωστόσο, του καταφυγίου των χελωνών δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο. Ο κόλπος της Λάρας είναι ένα ξεχωριστό μέρος για τουριστική ανάπτυξη κι ένα μεγάλο μέρος της γης γύρω απ' αυτόν ανήκει στην Επισκοπή της Πάφου, που, με κάποια μάλλον άστοχα επιχειρηματικά κίνητρα, θέλει να κατασκευάσει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στην άκρη του κόλπου. Διάφοροι οργανισμοί, απ' τους «Φίλους της Γης» μέχρι την Παγκόσμια Τράπεζα, πιέζουν την κυπριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει το μέλλον του κόλπου, ανακηρύσσοντάς τον προστατευόμενη περιοχή. Εάν πάντως επικρατήσουν τα συμφέροντα, το μέλλον για τις χελώνες διαγράφεται δυσοίωνο, ενώ θα δώσουν νέα ώθηση στην ιλιγγιώδη, ήδη, εξάπλωση του μπετόν, που έχει επεκταθεί ανελέητα σε όλη την ακτογραμμή της Κύπρου.

Εξίσου «επίμαχη» είναι η περιοχή της χερσονήσου του Ακάμαντα, που περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει τη μετατροπή της σε εθνικό πάρκο. Ωστόσο, από τότε η ανάπτυξη έχει φτάσει πιο κοντά από ποτέ στην προτεινόμενη προς προστασία περιοχή. Το 1999, στα όρια της συγκεκριμένης Χερσονήσου, εγκαινιάστηκε το πολυτελές ξενοδοχείο «Ανασσα», που ένα μέρος του, μάλιστα, ανήκει σε πρώην υπουργό. Η κατασκευή του ξενοδοχείου προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις στην τοπική κοινή γνώμη, αλλά οι επιχειρηματίες στο νησί μοιάζουν να μην έχουν φρένο και συνεχίζουν να προτείνουν σχέδια για ανάπτυξη βαθιά στο έδαφος της Χερσονήσου...

«Μπίζνες» με μοναστήρια και αρχαία


Ακόμα κι ανυποψίαστος να 'ναι κανείς, το καταλαβαίνει. Εμείς απλώς το σημειώνουμε. Αναφερόμαστε στα μοναστήρια της Κύπρου (άπειρα σε όλη την έκταση του νησιού) και το ρόλο που φέρεται να έπαιξε η Εκκλησία στα γεγονότα που την πόνεσαν τόσο. Σήμερα όλα τα μοναστήρια περισσότερο θυμίζουν καλά οργανωμένες επιχειρήσεις απ' ό,τι τόπους «προσευχής και λατρείας». Τα σκήπτρα κρατά, βέβαια, η περίφημη μονή του Κύκκου (ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν κάποτε δόκιμος μοναχός σ' αυτήν τη μονή), που μεγάλο μέρος της περιουσίας της συνδέεται με τη γη και την ιδιοκτησία - είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Κύπρο! Μια περιουσία, που, όπως υποστηρίζουν οι μοναχοί, δημιουργήθηκε απ' τους ίδιους τους πιστούς, που δώριζαν γη στο μοναστήρι κατά τους παλιότερους αιώνες, ώστε να αποφεύγουν να πληρώνουν στους Οθωμανούς φόρους κληρονομίας...

Και, από την άλλη, η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Και τι δεν έχει επάνω του αυτός ο τόπος; Από ναούς και τέμπλα, μέχρι ψηφιδωτά και αγάλματα, τα οποία καλύπτουν μια χρονική περίοδο 6.500 ετών, απ' τη νεολιθική εποχή έως την πρώιμη βυζαντινή. Βέβαιο, ωστόσο, θεωρείται ότι η Κύπρος αποτέλεσε τόπος λεηλασίας και οργανωμένης αρχαιοκαπηλίας, αφού πολλά αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τον ιστορικό πλούτο του νησιού βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού! Ενδεικτική περίπτωση - αλλά, σίγουρα, όχι η μόνη - είναι αυτή του Αμερικανού προξένου και «ερασιτέχνη αρχαιολόγου» Λουίτζι Πάλμα Ντι Σεσνόλα, ο οποίος το 19ο αιώνα άρπαξε ένα θησαυρό με αντικείμενα χρυσά, ασημένια και άλλα πολύτιμα μέταλλα απ' το Κούριο κυρίως (αλλά και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους). Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα σήμερα βρίσκονται στην αίθουσα «Θησαυρός του Κουρίου», στο Μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης! Οσο για το ορειχάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα, πάλι ο ...ιστορικός μύθος θέλει να έχει βρεθεί το 1836, κοντά στην αρχαία Ταμασσό, από Κύπριο αγρότη, «ο οποίος δεν κατάλαβε για τι ακριβώς πρόκειται(!), το τεμάχισε και πούλησε τα κομμάτια του για παλιοσίδερα!», γράφει η Μπέρρυ Τσουγκράνη.


Ομως, σταματάμε. Πριν γίνει και η ψυχή μας κομμάτια και την πάμε στα παλιοσίδερα να την αφήσουμε, θα κάνουμε μια ευχή: Στη δική μας ...μοναδική δύση, να απολαύσουμε και πάλι ένα ακόμη ειρηνικό ηλιοβασίλεμα στην Κύπρο. Είθε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ