Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συστήνει νέα ομάδα ... εργασίας

Τη συγκρότηση μιας κατ' αρχήν εξαμελούς ομάδας κρούσης, η οποία θα ελέγχει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και θα καταθέτει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Κ. Δαφέρμο, γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), για το έργο των έξι μηνών από τη σύσταση του οργάνου. Ο υπουργός δεν έπεισε σχετικά με την αναγκαιότητα σύστασης μιας ακόμα ομάδας - πέρα δηλαδή από τον ΓΕΔΔ, το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το Συνήγορο του Πολίτη - και στις επίμονες ερωτήσεις απάντησε πως ...«υπάρχουν τέτοιες ομάδες και στο αγγλοσαξονικό και στο γαλλικό σύστημα»!

Η ομάδα θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτεία», το οποίο θέτει τους στόχους ώστε η δημόσια διοίκηση και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτήν να τεθούν στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης. Ο Κ. Δαφέρμος αναφέρθηκε σε εννέα περιπτώσεις παρανομιών που χειρίστηκε ο ΓΕΔΔ και κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλλουν φαινόμενα παρατυπιών.

Στο μεταξύ, αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας, με την οποία περιορίζονται σε 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες». Μέχρι σήμερα υπόχρεοι ήταν το σύνολο των περίπου 600.000 υπαλλήλων. Ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός με αντιπροσωπευτικά κριτήρια.

Επίσης, στο όνομα της δήθεν διαφάνειας, προβλέπεται η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες». Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η απαγόρευση εκτέλεσης χρηματιστηριακών συναλλαγών και συμμετοχής σε υπεράκτιες εταιρίες σε όλους τους βουλευτές, στους δημάρχους και στους νομάρχες, εκτός από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που ίσχυε μέχρι τώρα. Ο δε έλεγχος των δηλώσεων θα είναι υποχρεωτικός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ