Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ ΠΡΟΣ ΕΕ - ΗΠΑ:
«Δε δεχόμαστε απειλές»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-«Το Ιράν όχι μόνο δεν υποθάλπει τρομοκράτες, αλλά μάχεται εναντίον τους. Νομίζω ότι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που υποθάλπουν τρομοκράτες, διότι αυτήν τη στιγμή κάθε σπιθαμή του Ιράκ ελέγχεται από τους Αμερικανούς!». Με αυτό το σαρκαστικό σχόλιο, ο ΥπΕξ του Ιράν Χαμάλ Χαραζί απάντησε στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους εναντίον της χώρας του και της Συρίας περί «υπόθαλψης τρομοκρατών», μιλώντας από την Πραιτόρια όπου βρίσκεται σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δε δέχεται απειλές και όρους στις τυχόν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες: Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε στο ιρανικό ραδιόφωνο ότι «το Ιράν δε δέχεται στις διαπραγματεύσεις του να επιβάλει η άλλη πλευρά προϋποθέσεις και να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της απειλής», μία μέρα αφ' ότου το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ΕΕ «θα επανεξετάσει» το Σεπτέμβριο τη φύση των σχέσεών τους μετά την έκδοση της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ.

Ακόμη, η κυβέρνηση του Ιράν έκανε σαφές ότι θα αποφασίσει, μετά το πέρας της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων της IAEA, αν θα υπογράψει ή όχι το λεγόμενο «συμπληρωματικό πρωτόκολλο» της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ), που προβλέπει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

«Οι Ιρανοί ηγέτες θα αποφασίσουν σχετικά με την υπογραφή αυτού του εγγράφου», αφού ακούσουν τους εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ, τους οποίους προσκάλεσαν να έρθουν στην Τεχεράνη, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος φάνηκε να χαλαρώνει κάπως τη θέση της χώρας του, που έως τώρα δήλωνε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου από το Ιράν δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ