Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
Στις ελληνικές καλένδες η μονιμοποίηση

Στους γιατρούς το «μπαλάκι» να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα παραμείνουν ως ιδιώτες γιατροί στο ΙΚΑ

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας
Σε συμφωνία για νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη 2003 για τα θέματα των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, κατέληξαν χτες οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Η συμφωνία δεν απαντά στην ουσία των προβλημάτων των γιατρών και, πολύ περισσότερο, στα προβλήματα της περίθαλψης των ασφαλισμένων. Αντίθετα, οι εργασιακές σχέσεις που συμφωνήθηκαν υπηρετούν την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΙΚΑ με παραπέρα αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε βάρος των γιατρών όσο και των ασφαλισμένων.

Τα σημεία που συμφωνήθηκαν είναι τα εξής:

  • Μετατροπή των σημερινών συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Το σημείο αυτό βέβαια δε συνεπάγεται μονιμότητα. Να σημειωθεί ότι υπάρχει απόφαση (υπ' αρ. 4848/2003) του Εφετείου Αθηνών που αναγνωρίζει ως εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου τη σχέση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ. Το δικαστήριο δικαίωσε 102 γιατρούς της Αθήνας που είχαν προσφύγει σε αυτό
  • Δημιουργία θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) και οικογενειακών γιατρών (Βέβαια, όταν η κυβέρνηση αναφέρεται σε οικογενειακούς γιατρούς εννοεί τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς. Στοιχεία δε δόθηκαν, ούτε για τον αριθμό, ούτε για τις συμβάσεις. Αυτό θα ανακοινωθεί αργότερα)
  • Δυνατότητα επιλογής για όλους τους υπηρετούντες γιατρούς του ΙΚΑ να ενταχθούν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ή να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς
  • Ενταξη στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όλους όσοι έχουν τις προϋποθέσεις στη βάση της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας και με όρους εξαγοράς που θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ του ΙΚΑ και της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
  • Κατάργηση του νομοθετικού διατάγματος 1204 για την πρόσληψη στο ΙΚΑ. Πρόκειται για το τερατούργημα με το οποίο καθιερώθηκε το ιδιότυπο καθεστώς των συμβασιούχων γιατρών που κρατάει 5.500 ανθρώπους σε διαρκή ομηρία
  • Για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων αναλαμβάνεται νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Συνεχίζεται ο διάλογος διοίκησης ΙΚΑ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για την ακριβή διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για τα ανωτέρω.

Οπως φαίνεται απ' την πρώτη προσέγγιση, τα προβλήματα θα εμφανιστούν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αν δηλαδή κάποιος επιλέξει, όπως συμφωνήθηκε, την ΠΑΑ το θέμα που θα προκύψει είναι από πότε θα ισχύσει αυτή, πριν ή μετά το 1993 - τότε δηλαδή που εφαρμόστηκε η ΠΑΑ και στο ΕΣΥ.

Από την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ο Αθ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι το Σεπτέμβρη, παρότι έμειναν εκτός συζήτησης και άλλα βασικά θέματα, όπως είναι τα κλιμάκια του μισθολογίου, το βαθμολόγιο, το επίδομα βιβλιοθήκης. Επίσης, έμεινε εκτός συζήτησης, κατά τη δήλωσή του, και η βελτίωση των όρων περίθαλψης, όπως ο περιορισμένος χρόνος του δεκάλεπτου για την εξέταση των ασθενών, διότι, όπως είπε, με την εφαρμογή του 184 οι ουρές στο ΙΚΑ, απ' τα ιατρεία μετατοπίστηκαν στα σπίτια. Αντίθετα, ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να δώσει «ευρωπαϊκή εικόνα» στις υπηρεσίες Υγείας μετά την εφαρμογή του 184, παρότι δέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες ειδικότητες.

Κύκλοι της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» του ΙΚΑ σχολίαζαν ότι οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν απέχουν από αυτές που έχουν ανάγκη η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών, για μια σχέση εργασίας ΠΑΑ με μονιμότητα, με ικανοποιητικούς μισθούς και συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά και των ασφαλισμένων, της λαϊκής οικογένειας για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ