Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αγωνίες» για το μέλλον

Από πρόσφατη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη

Associated Press

Από πρόσφατη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ -ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Ο Ουντάι και ο Κουσάι Χουσεΐν, οι δύο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, βρέθηκαν νεκροί μετά από μάχη με τα κατοχικά στρατεύματα. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από την Ουάσιγκτον, αφού ο Λευκός Οίκος απαντά ότι το Πεντάγωνο είναι αρμόδιο, για να επιβεβαιώσει, αν και ο αμερικανικός στρατός στη Βαγδάτη και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εμφανίζουν ως δεδομένο ότι τα δύο από τα τέσσερα πτώματα σε σπίτι βόρεια της Μοσούλης «μοιάζουν πολύ» με τους γιους του τέως Προέδρου του Ιράκ.

Αν η είδηση δεν επαληθευτεί, θα ενθαρρύνει τα κατοχικά στρατεύματα που εμφανίζουν «επικίνδυνα σημάδια κόπωσης και ανησυχίας» μπροστά στον ανταρτοπόλεμο που αντιμετωπίζουν εκ μέρους των Ιρακινών.

Φυσικά, οι επιθέσεις συνεχίζονται και χτες ακόμη ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε, όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ενέδρα και επλήγη από αυτοπροωθούμενη οβίδα και πυρά ελαφρών όπλων βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Ιμπν Φίρνας, βόρεια της Βαγδάτης, δέχονταν επί δύο ώρες καταιγισμό βλημάτων όλμων από μια ομάδα ενόπλων, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών.

Παρόμοια επίθεση είχε σημειωθεί τη νύχτα της Κυριακής και είχε διαρκέσει πέντε ώρες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα. Από αμερικανικής πλευράς δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται η σχετική είδηση.

Στο μεταξύ, με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που άρχισε τη συνεδρίασή του χτες, ο Κόφι Ανάν επέκρινε τις ΗΠΑ για τους χειρισμούς της στο μεταπολεμικό Ιράκ και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επαναφέρουν άμεσα τον έλεγχο της χώρας στους Ιρακινούς, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί από έξω».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαιρέτισε τη δημιουργία Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ, ωστόσο σημείωσε ότι «η επιθυμία για αυτοδιοίκηση κατακλύζει τους Ιρακινούς», και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό οι Ιρακινοί να βλέπουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας τους στη χώρα».

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για την αντιμετώπιση των Ιρακινών κρατουμένων από τις αμερικανικές δυνάμεις, και υπογράμμισε την αποτυχία των ΗΠΑ να βελτιώσουν την κατάσταση στον τομέα ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χαιρέτισαν τη δημιουργία ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς το «πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία, από τον ιρακινό λαό, μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης διεθνώς αναγνωρισμένης» και δήλωσαν τη «διάθεση της ΕΕ να μετάσχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στο πλαίσιο της απόφασης 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως είχαν διακηρύξει και οι ηγέτες των «15» κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ