Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ι. Μέλνικοφ: Το ΚΚΡΟ επιδιώκει κοινό εκλογικό σχήμα

Σύνθετες, αλλά επί της ουσίας οι συνομιλίες με το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ

Ο Ιβάν Μέλνικοφ
Ο Ιβάν Μέλνικοφ
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συγκεντρώσουμε σε ένα εκλογικό σχήμα τις πιο πλατιές αριστερές και πατριωτικές δυνάμεις». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φινμάρκετ» ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες συνεργασίας του ΚΚΡΟ στις προσεχείς εκλογές με άλλες δυνάμεις της ρωσικής Αριστεράς, το στέλεχος του ΚΚΡΟ σημείωσε τα εξής: «Η αριστερή ιδέα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και, ήδη, σήμερα πολλοί είναι αυτοί που αποκαλούν τον εαυτό τους αριστερό. Στην πράξη όμως, δεν είναι τέτοιοι. Δεν είμαι αντίθετος με τη συζήτηση διάφορων ζητημάτων σε ανάλογες εκδηλώσεις, άλλο όμως είναι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων. Εάν μιλάμε για τα αριστερά κόμματα, από αυτά που υπάρχουν στον πολιτικό χώρο της Ρωσίας, τότε μπορούμε να αναφέρουμε πως τέτοιο κόμμα είναι μόνο το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ). Ολα τα άλλα σχήματα, είτε δεν είναι αριστερά, είτε δεν είναι κόμματα. Με το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ έχουμε σήμερα ένα σύνθετο, αλλά επί της ουσίας, διάλογο. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να πάμε μαζί στις εκλογές».

Επίσης, ο Ι. Μέλνικοφ σημείωσε: «Σ' ό,τι αφορά στη νομική διαμόρφωση της συμμαχίας, παίρνοντας υπόψη τη σημερινή νομοθεσία, είναι πιο ακίνδυνο να κατεβούμε με το δοκιμασμένο τρόπο, δηλαδή ως εκλογική ένωση ΚΚΡΟ. Στη σημερινή νομοθεσία υπάρχουν παρά πολλοί "σκόπελοι", με τους οποίους, αναπόφευκτα, θα συγκρουστούμε εάν πάμε μέσα από ένα δρόμο αδοκίμαστο. Επειτα, είναι γνωστό ότι το ΚΚΡΟ συγκεντρώνει στις εκλογές το 20 με 25% των ψήφων. Δεν είναι, λοιπόν, ορθολογικό να παραιτηθούμε από τον τίτλο "ΚΚΡΟ"».

Οπως είναι γνωστό, τα 9 σημαντικότερα κόμματα και κινήσεις, με τα οποία προτίθεται να συνεργαστεί το ΚΚΡΟ, έχουν υπογράψει κοινή δήλωση, με την οποία τάσσονται υπέρ του τίτλου «Κομμουνιστές, αγροτιστές, πατριώτες». Η επιδίωξη του ΚΚΡΟ να κατέβει η προεκλογική συμμαχία με τον τίτλο του έχει δημιουργήσει φήμες, που μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ότι ο Σ. Γκλάζεφ οικονομολόγος, γνωστός παράγοντας της ρωσικής αντιπολίτευσης και βουλευτής του ΚΚΡΟ, προωθεί τη λύση της δημιουργίας ενός ξεχωριστού μπλοκ της αντιπολίτευσης, που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις της αριστερής και πατριωτικής αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν επιθυμούν να κατεβούν στις εκλογές υπό τον τίτλο του ΚΚΡΟ. Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», ο αντιπρόεδρος του ΚΚΡΟ προειδοποιεί ότι «το Κρεμλίνο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον Σ. Γκλάζεφ για τα δικά του συμφέροντα, ώστε να βλάψει το ΚΚΡΟ, αλλά και να δυσφημίσει και τον ίδιο τον Γκλάζεφ στα μάτια της αριστερής αντιπολίτευσης, να του αφαιρέσει την υποστήριξη του ΚΚ κι έτσι κάθε πολιτική προοπτική». Ο Ι. Μέλνικοφ σημειώνει χαρακτηριστικά πως το ΚΚΡΟ «δε θα συνεργαστεί με εκλογικά σχήματα, τα οποία προωθεί και συμμετέχει το Κρεμλίνο».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ