Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντάρτικου συνέχεια παρά την «ευφορία»

Αμερικανός στρατιώτης ενώ απειλεί σχεδόν εξ επαφής αιμόφυρτο Ιρακινό

Associated Press

Αμερικανός στρατιώτης ενώ απειλεί σχεδόν εξ επαφής αιμόφυρτο Ιρακινό
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΤΟΥΜΠΑΪ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χτες, στην πόλη της Μοσούλης η καριέρα των δύο κύριων υποστηρικτών του καθεστώτος τερματίστηκε. Οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν υπεύθυνοι για πράξεις φρικτές, για βασανιστήρια και δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων αθώων πολιτών στο Ιράκ. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Ιρακινοί γνωρίζουν ότι το παλαιό καθεστώς έχει τελειώσει οριστικά και δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά».

Τάδε έφη Τζορτζ Μπους μία μέρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, αλλά και του 14χρονου εγγονού του. Ο Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Λευκό Οίκο και πλαισιωνόταν από τον υπουργό του της Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον πολιτικό διοικητή στο Ιράκ, Αμερικανό, Πολ Μπρέμερ, και τον επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ρίτσαρντ Μέγιερς. Και πρόσθεσε: «Ζητώ από τις χώρες όλου του κόσμου να συνεισφέρουν οικονομικά και στρατιωτικά για να ανταποκριθούμε στους στόχους που θέτει η απόφαση 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα Ιράκ ελεύθερο και σταθερό». Διαβεβαίωσε δε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες πως συνέλαβαν τον ενδέκατο στον κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ. Ο αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσεζ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη σύλληψη του Μπαρζάν Αμπντ αλ-Γκαφούρ Σουλαϊμάν Μαζίντ αλ-Τικρίτι, πρώην διοικητή της Ειδικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Σαντάμ.

Ομως, η ευφορία σταματά εδώ. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δέχτηκαν νέα πλήγματα, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις αναλυτών πως μετά το θάνατο των δύο αδελφών Χουσεΐν μπορεί να εξασθενήσουν οι επιθέσεις κατά των στρατευμάτων κατοχής στο Ιράκ.

Στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν η εφοδιοπομπή τους δέχτηκε βομβιστική επίθεση. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι ένας ακόμη στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης ή βόμβας κοντά στην πόλη της Μοσούλης, όπου προχτές εντοπίστηκαν και εξοντώθηκαν οι καταζητούμενοι Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν.

Πάντως, ο Αμερικανός διοικητής τόνισε ότι τελικός στόχος των ΗΠΑ στο Ιράκ παραμένει η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Φυσικά, τα ίχνη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ αγνοούνται, όμως για άλλη μία φορά ίχνη του εμφανίστηκαν στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», που μετέδωσε ακόμη ένα μαγνητοφωνημένο ηχητικό μήνυμα το οποίο αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν. Στο μήνυμα δε γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός, καθώς, όπως διευκρίνισε το «Αλ Αραμπίγια», η ηχογράφηση έγινε στις 20 του Ιούλη, πριν το θάνατο των Ουντάι και Κουσάι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών με Αμερικανούς στρατιώτες. «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει», αναφέρεται στο ηχητικό μήνυμα και προειδοποιεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα είναι ασφαλείς στο Ιράκ παρά τη στρατιωτική τους ισχύ και καλεί τον ιρακινό λαό και τις ένοπλες δυνάμεις να εξεγερθούν συγκροτώντας ένα νέο «απελευθερωτικό στρατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ