Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δύο μέτρα και σταθμά στη ρωσική «δημοκρατία»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΡΟ) απέρριψε την προσφυγή 4 βουλευτών της αντιπολίτευσης (Β Ιλιούχιν, Σ. Γκλάζεφ, Γ. Τίχονοφ και Ι. Ροντιόνοφ) με την οποία ζητούσαν να επιβληθεί «παρατήρηση», στο φιλοκυβερνητικό κόμμα Ενιαία Ρωσία, μια και ένας από τους ηγέτες του είναι ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Μπορίς Γκριζλόφ. Η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει στην ηγεσία των κομμάτων να βρίσκονται κρατικοί λειτουργοί «Α` κατηγορίας», όπως είναι οι υπουργοί. Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Εσωτερικών υπάγονται, όχι μόνον οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, αλλά και οι στρατιωτικές μονάδες, που χαρακτηρίζονται ως «εσωτερικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΡΟ, με δήλωσή του, σημειώνει ότι αφού μελέτησε το καταστατικό της Ενιαίας Ρωσίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτει λόγος «παρατήρησης» του παραπάνω κόμματος, και αυτό γιατί το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, στο οποίο είναι μέλος ο Γκριζλόφ, δεν κατονομάζεται στο καταστατικό ως «καθοδηγητικό όργανο».

Πάντως, οι 4 βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων οι 3 είναι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), δε θεωρούν ικανοποιητική την παραπάνω απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Να θυμίσουμε ότι το Μάη 1992 το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΡΟ είχε τιμωρήσει με «παρατήρηση» το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) για το «Πρόγραμμα έκτακτων μέτρων» που είχε εγκρίνει το κόμμα, ενώ το 2002, κατά τη διαδικασία επανακαταγραφής του κόμματος, για αρκετούς μήνες εμπόδιζε τη νομιμοποίησή του, επειδή στο νέο τίτλο του κόμματος υπήρχε η λέξη «επαναστατικό». Τελικά, αναγνώρισε το κόμμα με τον τίτλο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ).

Διέρρηξαν το Μουσείο Λένιν

Αγνωστοι το βράδυ της περασμένης Κυριακής προς Δευτέρα διέρρηξαν το Μουσείο του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν, που διατηρείται στη γενέτειρά του, την πόλη Ουλιάνοφσκ. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Τοβάρις, η κλοπή έγινε αντιληπτή από το προσωπικό του μουσείου μόλις την Πέμπτη 24/7.

Από το Μουσείο αφαιρέθηκαν αρκετά έντυπα, κυρίως περιοδικά της δεκαετίας του 1930, μια ιστορική φωτογραφική μηχανή κ.ά.

Το γεγονός, για άλλη μια φορά, πιστοποιεί την ελλιπή φύλαξη των ιστορικών μνημείων που έχουν σχέση με την Οχτωβριανή Επανάσταση και τον ηγέτη της, από τις σημερινές αρχές της Ρωσίας, που, βέβαια, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σβηστεί από τη λαϊκή μνήμη καθετί που θυμίζει την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ