Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκοτώνουν αλλά δεν κάμπτουν την αντίσταση

Ο Νι. Ράμσφελντ ενώ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με τις φωτογραφίες των υιών Χουσεΐν

Associated Press

Ο Νι. Ράμσφελντ ενώ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με τις φωτογραφίες των υιών Χουσεΐν
ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι φωτογραφίες των νεκρών γιων του Ιρακινού πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, έκαναν το γύρο του κόσμου, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ίδιο το Πεντάγωνο. Οι τυμπανοκρουσίες δεν έλειψαν αλλά δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον αχό από την ένταση που επικρατεί στις ορδές των κατακτητών, εξαιτίας του ανταρτοπολέμου, που μαίνεται, διαψεύδοντας τις ρήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, ότι «πρόκειται για μεμονωμένη αντίσταση από υπολείμματα του παλαιού καθεστώτος».

Εξάλλου, ο ίδιος ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, προειδοποίησε χτες ότι οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ενδέχεται να κλιμακωθούν μετά το θάνατο των δύο γιων του Σαντάμ. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες επιθέσεις, ανάλογα με την επιτυχία μας», σημείωσε ο Μπρέμερ.

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρεις, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας έχασαν τη ζωή τους στο Βόρειο Ιράκ σε επίθεση ενόπλων Ιρακινών. Νωρίτερα, αμερικανικό στρατιωτικό όχημα δέχτηκε επίθεση ενόπλων στο κέντρο της Βαγδάτης, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σε ένα άλλο περιστατικό, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ιρακινούς πολίτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και αρνήθηκαν να σταματήσουν σε φυλάκιο ελέγχου.

Μόλις προχτές, άλλοι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις ένοπλων στη Μοσούλη και στο Ραμαντί, δυτικά της πρωτεύουσας. Από τις επιθέσεις, τραυματίστηκαν οκτώ ακόμα στρατιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Μαΐου, οπότε και ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους κήρυξε και επίσημα το τέλος της επίθεσης στο Ιράκ, περισσότεροι από 40 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις ενόπλων Ιρακινών.

Το υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε χτες, σύμφωνα με το Reuters, σχέδιο ενίσχυσης και αντικατάστασης μέρος του κατοχικού στρατού. Ανάμεσα στις νέες δυνάμεις που θα αποσταλούν στο Ιράκ, θα είναι και δύο ταξιαρχίες της Εθνοφρουράς, αλλά και οι ταξιαρχίες «Stryker», οι οποίες βασίζονται στο νέο τεθωρακισμένο όχημα του αμερικανικού στρατού.

Τέλος, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε χτες τη θέση του ΟΗΕ σχετικά με το Ιράκ, δηλώνοντας ότι είναι αναγκαίο να σχηματιστεί μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση του ιρακινού λαού, για να τεθεί τέρμα στην κατοχή της χώρας αυτής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για το σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ και για ένα γρήγορο τέλος της στρατιωτικής κατοχής, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποίησε για το ζήτημα αυτό δημόσια σύνοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ