Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Υπό την απειλή πυρών και χολέρας...

Μικρά παιδιά πεινασμένα, με τον κίνδυνο της χολέρας να τα πλησιάζει...

Associated Press

Μικρά παιδιά πεινασμένα, με τον κίνδυνο της χολέρας να τα πλησιάζει...
ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΑΚΡΑ.-

Τα αποθέματα πόσιμου νερού ήδη έχουν τελειώσει, ενώ η έλλειψη τροφίμων γίνεται ολοένα και πιο έντονη στη Μονρόβια. Η χολέρα, αλλά και άλλες ασθένειες χτυπούν την πόρτα των Λιβεριανών, απειλώντας τη ζωή τους, περισσότερο από τα διασταυρούμενα πυρά των ανταρτών του LURD και των δυνάμεων, που είναι ακόμη πιστές στον Πρόεδρο Τζέιμς Τέιλορ. Ηδη, νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα χολέρας και άλλων μολυσματικών μεταδοτικών ασθενειών.

Η έλλειψη νερού είναι εμφανής εδώ και ημέρες, καθώς κατά τη διάρκεια των μαχών των πρώτων ημερών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, επιθέσεις κατέστρεψαν το κεντρικό υδραγωγείο της πρωτεύουσας, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής προς το ΒΒC, τα αποθέματα στις δεξαμενές έχουν ήδη τελειώσει, τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες από τις άλλες πόλεις στοιβάζονται σε εκκλησίες, σχολεία, αλάνες, σκηνές.

Ομως, και η τροφή σπανίζει. Στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί στα σπίτια τους και δεν έχουν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό. Στις ανατολικές συνοικίες, όπου μερικά εμπορικά καταστήματα λειτουργούν ακόμα, τα πενήντα γραμμάρια ρύζι κοστίζουν 50 δολάρια. «Αν δε σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις, θα βρεθούμε μπροστά σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην περιοχή», δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία, Μαρκ Ντεστάν ντε Μπερνί, ενώ το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ διέκοψε εδώ και μια εβδομάδα τη διανομή τροφίμων, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται για 6η συνεχόμενη μέρα. Χθες στο επίκεντρο βρέθηκε ο έλεγχος του λιμανιού της πόλης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας γέφυρας στο βόρειο τμήμα της Μονρόβια και συνεπώς και του αεροδρομίου, όπου και στοιβάζονται 10.000 πρόσφυγες, πέρασε τελικά στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Χθες όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, ακόμη 20 πεζοναύτες έφθασαν στη Λιβερία και με τη δεύτερη αυτή αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ολοκληρώθηκε το σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας. Ενώ οι 4.500 βρίσκονται σε ετοιμότητα για επέμβαση...

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) αποφάσισαν να αποστείλουν στη Λιβερία ειρηνευτική δύναμη. Σύμφωνα με την απόφαση του ECOWAS, κατά τη συνάντηση στη Σενεγάλη, και τον επικεφαλής Μοχάμεντ Ιμπν Τσαμπάς, περίπου 1.000 Νιγηριανοί στρατιώτες από τις ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Σιέρα Λεόνε θα μεταβούν στη Λιβερία. Αν και ο Εμέκα Ονουαμαέγκμπου, συνταγματάρχης του νιγηριανού στρατού, δήλωσε στο ΒΒC ότι δε νομίζει πως θα αναπτυχθούν πριν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ