Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΗΠΑ
Συνάντηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα...

12χρονος κρατούμενος Παλαιστίνιος στη Γάζα με το σήμα της νίκης

Associated Press

12χρονος κρατούμενος Παλαιστίνιος στη Γάζα με το σήμα της νίκης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΡΑΜΑΛΑ και ΤΕΛ ΑΒΙΒ,-- Αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, έφτασε χτες στην Ουάσιγκτον, σε μια επίσκεψη «κρίσιμη» για το μέλλον του «οδικού χάρτη».

Από τη σημερινή συνάντηση του Αμπάς με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και από το τι θα «αποσπάσει» ο τελευταίος από την αμερικανική διοίκηση θα εξαρτηθεί το πολιτικό μέλλον του ίδιου και της «πολιτικής διαδικασίας». Ο Μπους, ο οποίος την Κυριακή συναντάται με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, δεν αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα ...γενναιόδωρος. Η Ουάσιγκτον μοιάζει να υιοθετεί την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης ότι οι Παλαιστίνιοι, και συνολικά οι Αραβες, «είναι αναγκασμένοι» δεδομένης της κατοχής του Ιράκ, να αποδεχτούν την «περιφερειακή κυριαρχία» του Ισραήλ.

Αυτό έκαναν σαφές μετά τη χτεσινή συνάντησή τους οι ΥπΕξ ΗΠΑ και Ισραήλ, Κόλιν Πάουελ και Σιλβάν Σαλόμ: Οπως δήλωσε ο δεύτερος, οι «ενθαρρυντικές» εξελίξεις στο Ιράκ -ο θάνατος των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν- αναγκάζει τους Αραβες να υποταχθούν, «να διαπραγματευτούν ειρήνη» με το Ισραήλ. Ο Πάουελ υπερθεμάτισε: Μια μελλοντική, «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση στο Ιράκ, είπε, θα προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ.

Η πρώτη χώρα που δείχνει να «συμμορφώνεται» είναι -πράγμα που δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη- η Αίγυπτος του Μουμπάρακ, που φέρεται να στέλνει πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, μετά από «πιέσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων», είπε ο Σαλόμ.

Κατά τα λοιπά, η βία στα Κατεχόμενα συνεχιζόταν, με τις συλλήψεις στελέχους της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Δυτική Οχθη, γεγονός που, συνδυαζόμενο με την άρνηση Σαρόν να απελευθερώσει κρατούμενους που ανήκουν στον Τζιχάντ και την Χαμάς, την εξωθεί να διακόψει προσεχώς την εκεχειρία. Εξ άλλου, τις τελευταίες 48 ώρες, το Ισραήλ σκότωσε δύο Παλαιστίνιους, έναν στην Τζενίν και έναν στην ισραηλινή πόλη Τάιμπα. Προφανώς, η εκεχειρία ισχύει μόνο για τους Παλαιστίνιους...

To PFLP τοποθετείται

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νασίμ Αλάτρας της «Ελευθεροτυπίας», ο 'Αχμαντ Σάαντατ, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), φυλακισμένος από την Παλαιστινιακή Αρχή, που χαρακτηρίζει «ελεγχόμενη από Αμερικανούς και Βρετανούς», τονίζει ότι το Μέτωπο «θα τηρήσει την εκεχειρία», ωστόσο επισημαίνει ότι «το κλειδί της εκεχειρίας βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων που θέλουν να συνεχίζουν την κατοχή, τις επιλεκτικές δολοφονίες. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκεί τις πιέσεις, προς την πλευρά που θέλει την κατοχή, και όχι στο δικαίωμα της αυτοάμυνας του λαού». Ο Σάαντατ προσθέτει: «Ο "οδικός χάρτης" δεν αποτελεί πολιτικό σχέδιο, αλλά χρονοδιάγραμμα για την ασφάλεια του Ισραήλ. Τον απορρίψαμε στο σύνολό του [...] ανατρέπει τη λογική: θεωρεί την κατοχή αποτέλεσμα της αντίστασης και όχι αιτία της. Αντί να επιβάλλει πρώτα τον τερματισμό της κατοχής, απαιτεί τον τερματισμό της αντίστασης. Θέτει την ασφάλεια του Ισραήλ ως μοναδικό όρο για ειρήνη και όχι το όνειρο των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος, για την επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με την απόφαση 194 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαγορεύει κάθε μορφή αντίστασης και την ταυτίζει με τη "μαύρη τρομοκρατία", και οποιονδήποτε αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, το αναγνωρισμένο, από τον ΟΗΕ, δικαίωμα των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ