Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Τα αποθέματα του μέλλοντος

Εκτός, όμως, από τη στήριξη των στυγερών καθεστώτων της Δυτικής Αφρικής, η στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ αναμένεται και αυτή να αυξηθεί, ούτως ώστε «να επιτραπεί στο πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ να έχουν την ισχύ και την εξουσία, ώστε να προστατεύουν τα συμφέροντα και τους συμμάχους τους στη Δυτική Αφρική». Μετά την πρόκληση πολέμων και αιματηρών δικτατοριών για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, χρειάζεται η Αφρική ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ;

Φυσικά, καθώς φαίνεται οι επιλογές των Αφρικανών είναι πολύ περιορισμένες... Σύμφωνα με τις πληροφορίες και αναφορές, η κυβέρνηση Μπους, ήδη, έχει δώσει το «πράσινο φως» στην Military Professional Resources Inc., ιδιωτική εταιρία υπό την καθοδήγηση πρώην στελεχών του Πενταγώνου, να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας της Γουινέας, και να είναι επικεφαλής ασφαλείας των θαλάσσιων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Τον Οκτώβρη του 2002, ο Αμερικανός στρατηγός, Κάρλτον Φούλτφορντ, επισκέφθηκε το Σάο Τομέ και Πινσίπε, μία συστάδα νησιών ακριβώς στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νιγηρίας και της Αγκόλας - όπου πριν από λίγες μέρες εκδηλώθηκε πραξικόπημα - προκειμένου να συζητήσει την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης. Σημαίνει, άραγε, την απαρχή μιας στρατιωτικής εκστρατείας - επέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις των χωρών αυτών; Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δήλωσε πως «ανησυχεί βαθύτατα», εξαιτίας των καλών σχέσεων που διατηρούν αυτές με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ακόμη και το πρόσχημα έχει βρεθεί.

Τώρα ο «ψυχρός πόλεμος» έχει αντικατασταθεί από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και, σύμφωνα με την αμερικανική ηγεσία, η Αφρική αποτελεί έναν πυλώνα του διεθνούς δικτύου. Συνεπώς, η Λιβερία προσφέρεται να γίνει και πάλι το «αυτί και το μάτι» των Αμερικανών, αλλά και το επιχειρησιακό κέντρο «για τον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και άλλων ομάδων».

Το κυριότερο, όμως, γιατί η Δυτική Αφρική μπορεί κάλλιστα να αναδυθεί ως ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου και κυρίως φυσικού αερίου για τις ΗΠΑ. Η επιδίωξη για τη δημιουργία τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, που θα αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον το πετρέλαιο, είναι η θεμελιώδης λίθος του ενεργειακού προγράμματος της κυβέρνησης Μπους και των νεοσυντηρητικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφέρεται διά μέσου του Ατλαντικού με ειδικά τάνκερ το παγωμένο υγρό φυσικό αέριο (LNG), άρα και την οικοδόμηση ειδικών λιμανιών και σταθμών παρασκευής και προετοιμασίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία εξαιρετικά αμφισβητήσιμη και επικίνδυνη «περιπέτεια», αφού η πιθανότητα πρόκλησης εκρήξεων του LNG με καταστροφικές συνέπειες, είτε από ατύχημα είτε από δολιοφθορά, είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, η μεταφορά με τα ειδικά για το LNG τάνκερ απαιτεί την προστασία από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία, καθόλη τη διαδρομή από τις δυτικές ακτές της Αφρικής έως τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, για την αποτροπή κάποιου «τρομοκρατικού χτυπήματος», σύμφωνα με τους ειδικούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ