Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ντίνος Λύτρας
Ντίνος Λύτρας
Φωτ.

Στις 26 Φλεβάρη 1997, πριν από 6 χρόνια και 5 μήνες, άφησε την τελευταία πνοή της στο νοσοκομείο του ΕΕΣ Αμπελόκηπων Αθήνας η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ, αδελφή από το 1954, άξια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του Ν. Κεπέση. Υπήρξε καλή συνάδελφος, συνεπής αγωνίστρια συνδικαλίστρια, αδιάλλαχτη υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚΕ, μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Στην αξέχαστη μνήμη της, ο Νίκανδρος Κεπέσης προσφέρει 15 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ,

Ο ΝΤΙΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ από την Ιτέα Φωκίδας, φοιτητής στην Κατοχή, πρώτος στη Σχολή στα μαθήματα και σε ήθος, ήταν ένα λεβεντόπαιδο. Από την ΕΠΟΝ εντάσσεται στο ΕΛΑΝ, με το ψευδώνυμο Λαός. Πολέμησε τους κατακτητές στη θάλασσα, αλλά και στα βουνά.

Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγημένος, καταφεύγει στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Διαμαντή στον Παρνασσό. Τρία χρόνια πολεμούσε με αυτοπεποίθηση και εφευρετικότητα στα ΚΠ. Το 1949, που ήταν ζωσμένα όλα τα περάσματα στη Φωκίδα από τμήματα στρατού και ΜΑΥ, αυτός με την ομάδα του, ελίσσεται και ξεφεύγει. Στις 29 Ιούλη 1949, τη νύχτα στη χρυσαΐτικη βρύση, έξω από την Ιτέα, πέφτει σε ενέδρα και, όπως είναι κυκλωμένος, αυτοκτονεί με τη χειροβομβίδα που πάντα κρατούσε για τελευταία «άμυνα», όπως έλεγε.

Την άλλη μέρα, οι αντίπαλοί του έβαλαν το πτώμα του σε ανοιχτό αυτοκίνητο και μαζί με τον πατέρα του, τον οποίον κρατούσαν στις φυλακές, τον περιέφεραν.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βάθη, 20 ευρώ.

Η εξαδέλφη του Βαγγελίτσα Λύτρα

* * *

Στη μνήμη της ΤΖΕΝΗΣ ΚΑΡΕΖΗ, την οποία «χάσαμε» το 1992, προσφέρω 10 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής.

Αγγελική Κανδυλιώτη

* * *

Χαρά Κεπέση
Χαρά Κεπέση
Αύριο Κυριακή 27 Ιούλη στην Ηλιούπολη γίνεται το μνημόσυνο του ΣΤΑΜΑΤΗ Ιωάν. ΚΟΥΛΟΥΡΟΥΔΗ.

Στη μνήμη του, τα ανίψια του Γιάννης και Μιχάλης Κουλουρούδης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΝΩΝΤΑ ΤΖΟΡΤΖΙΟΥ, μέλους της ΚΟΒ ΕΒΕ Νέας Ιωνίας, ο Βαγγέλης Τσόμπος προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Πέθανε και κηδεύτηκε στις 24 Ιούλη 2003, στο χωριό του Παπαδάτες Μακρυνείας, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΚΑΪΝΤΑΣ. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, έως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε. Υπήρξε μέλος του Παραρτήματος Μακρυνείας και Θέρμου της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ