Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Τηλεόραση
Η γυναίκα στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που έχουν ερμηνεύσει γυναίκες, είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, από τον «902 Αριστερά στα FM».

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925. Φυσικά, στον αντικειμενικά περιορισμένο χώρο ενός σημειώματος, δε θα είχε νόημα μια απλή απαρίθμηση της μουσικής και της κοινωνικής πορείας αυτού του λόγιου μουσικού, που παρενέβαινε και παρεμβαίνει σε όλο το φάσμα της ζωής του τόπου, έχοντας «πληρώσει» ουκ ολίγα, γι' αυτό που το θεωρούσε χρέος του και που ταυτόχρονα μας έδωσε όχι απλώς τραγούδια, αλλά ολοκληρωμένα έργα.

Με τη μελοποίηση του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, εισήγαγε τη μελοποιημένη ποίηση στο ελληνικό τραγούδι και λίγο αργότερα μας δίδαξε τι σημαίνει «όσμωση ψυχών» μέσα στην ατμόσφαιρα της λαϊκής συναυλίας, που πρώτος καθιέρωσε στην Ελλάδα. Ηταν ο πρώτος, σε καιρούς που οι πληγές ήταν ακόμα ανοιχτές, που τραγούδησε για τις ψυχές των φίλων του, το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» και λίγο αργότερα μας αποκάλυψε μιαν άλλη «Ρωμιοσύνη», εκείνη του Γιάννη Ρίτσου, που πορεύεται «ψάχνοντας την ψυχή της και το τετράφυλλο δάκρυ» στο «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

Στην εκπομπή «Ποιητική αδεία», θα ακουστούν τραγούδια, που ερμηνεύουν οι Εντιθ Πιαφ, Αρλέτα, Δήμητρα Γαλάνη, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Αλίκη Καγιαλόγλου, Μαίρη Λίντα, Μελίνα Μερκούρη, Βίκυ Μοσχολιού, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Πόλυ Πάνου, Μαρία Φαραντούρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ