Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΌΝΟΙΑ
Επιτεύγματα που δεν... απεικονίζονται!

«Η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από την αντίληψη που υπάρχει γι' αυτήν την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Κ. Στεφανής, μετά τη χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

Το χειρότερο - σύμφωνα με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης - δεν είναι η νοσηλεία σε ράντζα και στο διάδρομο, αλλά η αντίληψη γι' αυτήν την πραγματικότητα...
Το χειρότερο - σύμφωνα με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης - δεν είναι η νοσηλεία σε ράντζα και στο διάδρομο, αλλά η αντίληψη γι' αυτήν την πραγματικότητα...
Η οικτρή κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα ιδρύματα της Πρόνοιας δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Ετσι η κυβέρνηση ζητάει και τα ρέστα απ' τον κόσμο, που διαμαρτύρεται για τα δράματα που βιώνει στην ώρα της ανάγκης, που πολλές φορές συνοδεύεται και από άγρια χαράτσια. Και προετοιμάζεται - λόγω και των προεκλογικών αναγκών - να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι επιτελεί ιστορικό έργο, όταν οι ουρές μεγαλώνουν και μπαίνουν καινούρια εμπόδια στην πρόσβασή του στις υπηρεσίες Υγείας.

Την ειδυλλιακή αυτή εικόνα - κόντρα στην πραγματικότητα - επιχείρησε να παρουσιάσει χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, μετά τη μακρά σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στην οποία συμμετείχαν οι υφυπουργοί Υγείας Εκτ. Νασιώκας, Ελπ. Τσουρή και Β. Κοντογιαννόπουλος και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης. «Αυτό, είπε ο Κ. Στεφανής, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη χώρα μας. Οι ρυθμοί, εξήγησε, που αναπτύσσονται οι υπηρεσίες Υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικοί».

Μάλιστα, η κυβέρνηση αξιολόγησε με «θετικό ισοζύγιο αυτά τα επιτεύγματα», τα οποία θεωρεί «πάρα πολύ σημαντικά, έστω και αν δεν απεικονίζονται, και έστω κι αν δεν τα βιώνει ο κόσμος στο μέγεθος που έχουν» (!)

Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή αποκατάσταση αυτών των βιωμάτων. «Θα γίνει μια προσπάθεια, είπε ο Κ. Στεφανής, χωρίς εντυπωσιασμούς και εξαγγελίες που δεν πραγματοποιούνται, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθεί κατά κάποιο τρόπο αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα, σε σχέση με την αντίληψη που υπάρχει για την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από την αντίληψη που υπάρχει γι' αυτήν την πραγματικότητα».

Ακάλυπτες οι κενές θέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα απ' τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη ήταν οι προσλήψεις προσωπικού, με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά με τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ.

Την πλευρά αυτή επισήμανε στις δηλώσεις του και ο Κ. Στεφανής, όταν ρωτήθηκε αν θα γίνουν προσλήψεις: «Διαρκώς, είπε, κάνουμε προσλήψεις, αλλά δε νομίζω ότι με τους ρυθμούς που κάνουμε αυτές τις προσλήψεις θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες».

Οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ καθυστερούν ακόμα και 32 μήνες. Ωστόσο, οι τρομακτικές ελλείψεις - λείπουν 25.000 νοσηλευτές - οφείλονται πρωτίστως στην πολιτική της κυβέρνησης, που περιορίζει τις προβλεπόμενες προσλήψεις σε λιγότερες από 1.000 τα τελευταία χρόνια. Και αυτές υλοποιούνται με καθυστερήσεις δύο και τριών ετών και δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις - κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων - που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις 1.500.

Οι αποχωρήσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν άμεσα, καθώς με το νόμο 2716/1999 δίνεται η δυνατότητα της προκήρυξης της κενής θέσης μέσα σε τρεις μήνες απ' το νοσοκομείο και μετά την έγκριση απ' τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο, όμως, η κυβέρνηση εφάρμοσε σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτήν τη ρύθμιση.

Για να καλυφθούν τα κενά, θα πρέπει να γίνονται 5.000 προσλήψεις επί μία πενταετία. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ για να προχωρήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων με 18μηνες συμβάσεις και τη γενίκευση του επικουρικού προσωπικού, επιλογές που εξυπηρετούν γενικότερα σχέδια των ελαστικών μορφών απασχόλησης και πρωτίστως των προεκλογικών αναγκών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης έκανε τη σύσταση να αντιμετωπιστεί το θέμα από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Παράδοση σκυτάλης;

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το σημείο εκείνο των δηλώσεων του Κ. Στεφανή, που αναφέρθηκε σε παράδοση της σκυτάλης. «Γενικά, το επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας είναι ικανοποιητικό. Παρά ταύτα, ο δρόμος είναι μακρύς. Εχω επανειλημμένα πει ότι συμμετέχουμε σε μια σκυταλοδρομία. Εχουμε τώρα τη σκυτάλη. Κάνουμε ο,τι μπορούμε για την παραδώσουμε σε κάποιον άλλο, που ελπίζουμε ότι μπορεί να τρέξει και γρηγορότερα. Αλλά είναι μία σκυταλοδρομία που δεν έχει τερματισμό».

Οταν ρωτήθηκε σε ποιον θα παραδώσει τη σκυτάλη, ο Κ. Στεφανής απάντησε «όποιος είναι ο επόμενος», ενώ λίγο πριν στο αυτοκίνητό του είπε ότι δε σκοπεύει να παραδώσει τη σκυτάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ