Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περισσεύει η υποκρισία

Μπροστά σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, το μόνο που ζητά ουσιαστικά είναι η απόδοση στους δήμους για το 2003, 350 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρσι. Μια «ασπιρίνη» δηλαδή που δε λύνει το πρόβλημα, απλά «γλιτώνει» την κυβέρνηση από το πολιτικό κόστος του λουκέτου, ενώ ταυτόχρονα της δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει προεκλογικά κάποια χρήματα που ενδεχομένως δοθούν στους δήμους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προκλητικά ανακοίνωσε την προώθηση μιας δήθεν ευνοϊκής ρύθμισης των χρεών που έχουν οι δήμοι προς τρίτους ή από παλιότερα δάνεια. Καμία διαμαρτυρία δεν εξέφρασε η ΚΕΔΚΕ στην κοροϊδία αυτής της ρύθμισης, καθώς οι δήμοι καλούνται να δανειστούν δικά τους χρήματα από αυτά που τους έχουν κλέψει οι κυβερνήσεις και να τα ξεπληρώσουν με επιτόκιο 5,5%.

Οπως καμία πρωτοβουλία δεν πήρε η σημερινή αλλά και η προηγούμενη ηγεσία (επίσης προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) του ανώτατου οργάνου, ώστε να διεκδικήσει την υλοποίηση ομόφωνων αποφάσεων συνεδρίων της, να αποδοθούν δηλαδή στους δήμους οι παρακρατημένοι πόροι. Αντίθετα, στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΚΕΔΚΕ για το ξεπέρασμα του οικονομικού αδιεξόδου, από πολλά στελέχη της χαρακτηρίστηκε «συνδικαλιστικός αναχρονισμός» η σύγκρουση με την κυβέρνηση και η μαζική διεκδίκηση των χρημάτων που δικαιούται η ΤΑ.

Ενδεικτική της ...σοβαρότητας με την οποία διεκδικούσε τη ΚΕΔΚΕ τα παρακρατημένα είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της, Π. Κουκουλόπουλου, πως αποχωρεί από την επιτροπή ελέγχου (των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ) της απόδοσης των πόρων προς την ΤΑ, γιατί είναι κενή περιεχομένου. Ολο το προηγούμενο διάστημα, από το 1998, αναφερόταν στην επιτροπή ως «όπλο» διεκδίκησης των κλεμμένων πόρων...

Ενόψει και της συνάντησης με τον Κ. Σημίτη, η ΚΕΔΚΕ απέστειλε επιστολή στα κόμματα, από τα οποία ζητά να της παρουσιάσουν εικόνα και στοιχεία για την απόδοση των πόρων προς την ΤΑ. Εύλογα, το Τμήμα ΤΑ και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ - ανάμεσα στα πλήρη στοιχεία που κατέθεσε - στην απαντητική του επιστολή, υπογραμμίζει: «Είναι γνωστό ότι η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ διαθέτει ικανότατα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη της ΤΑ που θα μπορούσαν (εάν αποφασιζόταν μια τέτοια εργασία) εύκολα να επεξεργαστούν τα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών και να δώσουν με ικανοποιητική ακρίβεια τα αιτούμενα στοιχεία». Στην ίδια επιστολή σημειώνεται: «Τα χρήματα που παρακρατούνται από τους πόρους της ΤΑ ανήκουν όχι στους αιρετούς αλλά στους δημότες αφού λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς αυτούς και οι αιρετοί απλά τα διαχειρίζονται. Δεν μπορεί επομένως να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο η μη διεκδίκησή τους από τους εκλεγμένους. Αντίθετα, μπορεί να θεωρηθεί και πράξη κολάσιμη αφού διευκολύνει την παραγραφή αυτών των χρεών του κράτους προς τους δήμους και τις κοινότητες».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιστολή δε μοιράστηκε στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, προφανώς γιατί βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις πραγματικές προθέσεις του οργάνου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σενάρια που συντηρούν τα προβλήματα (2007-11-01 00:00:00.0)
Χρειάζονται μόνιμες λύσεις (2003-07-27 00:00:00.0)
Μπροστά στην εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών (2003-07-25 00:00:00.0)
Το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων (2003-06-12 00:00:00.0)
Δήμοι λίγο πριν το λουκέτο... (2003-06-11 00:00:00.0)
Σύμπλευση με κατάληξη το στραγγαλισμό (2000-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ