Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Βομβιστική επίθεση που, κατά την ισπανική αστυνομία, φέρει τη «σφραγίδα» της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ σημειώθηκε χτες στο κτίριο που στεγάζει το δικαστήριο της Εστέγια στην περιοχή της Ναβάρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τρεις δικαστές και πέντε κρατούμενοι σκοτώθηκαν χτες σε επιχείρηση σε φυλακή της Σιαλκότ για την απελευθέρωση επτά δικαστών που είχαν πάρει ομήρους ποινικοί κρατούμενοι, ανακοίνωσε η αστυνομία του Πακιστάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από 4,58 εκατομμύρια Ινδοί είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV/AIDS στα τέλη του 2002, αριθμός που συνιστά τρομακτική αύξηση από το 2001, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 3,97 εκατομμύρια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

ΡΟΣΤΟΒ ΟΝ ΝΤΟΝ/ΜΟΣΧΑ.-- Ο συνταγματάρχης Γιούρι Μπουντάνοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών και καθαίρεση για την απαγωγή, το βιασμό και το στραγγαλισμό της 18χρονης Χέντα Κουνγκάγιεβα στην Τσετσενία, το Μάρτη του 2000. Είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματικός που καταδικάζεται για έγκλημα στην Τσετσενία. Σε χωριό κοντά στη Μόσχα, στο μεταξύ, η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει Τσετσένοι αυτονομιστές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ/ΟΤΑΒΑ/ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις Ιράν-Καναδά, καθώς χτες ο ΥπΕξ του Ιράν, Χαραζί, κατηγόρησε τις αρχές του Καναδά για απρόκλητη δολοφονία Ιρανού πολίτη. Η υπόθεση έρχεται ταυτόχρονα με τη διένεξη Τεχεράνης-Οτάβας για το θάνατο στο Ιράν της φωτορεπόρτερ Ζαχρά Καζεμί. Στο μεταξύ, οι αρχές της Γερμανίας απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος ενός Ιρανού πολίτη «για κατασκοπία».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ/ΑΓΚΥΡΑ/ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Οι ΥπΕξ Τουρκίας και ΗΠΑ Α. Γκιούλ και Κ. Πάουελ συζήτησαν αλλά δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις σχετικά με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Νότιο Ιράκ. Ο Πάουελ είπε πάντως ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν απόφαση της Αγκυρας «το συντομότερο δυνατό». Στις διμερείς σχέσεις πάντως προστέθηκε άλλο ένα αγκάθι, καθώς την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μουστάφα Μίρο, μεταβαίνει στην Αγκυρα για συνομιλίες, γεγονός που «ενοχλεί» την Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ