Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Μήδεια», πλάσμα θυμωμένο και ψύχραιμο

«Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κοχλίδας, βοήθησε τον Ιάσονα, τον αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας, να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας...». Κάπως έτσι ξεκινά η συγκλονιστική ιστορία της Μήδειας, την οποία ο Ευριπίδης παρουσιάζει σαν ένα πλάσμα γεμάτο θυμό, αλλά και ψύχραιμο, όταν καταστρώνει τα εφιαλτικά της σχέδια. Η «Μήδεια» παρουσιάζεται την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Επίδαυρο, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Στη «Μήδεια» η ομώνυμη ηρωίδα κλείνει τον κύκλο αίματος, που είχε ανοίξει πριν χρόνια, όταν για να βοηθήσει τον Ιάσονα, είχε σφάξει τον αδελφό της. Η Αργοναυτική εκστρατεία αποτελεί τη βάση του έργου του Ευριπίδη που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, και ενέπνευσε πολλούς νεότερους συγγραφείς από τον Σενέκα μέχρι τον Ανούιγ.

Για τη μετάφραση του έργου όπως σημειώνει ο Στρατής Πασχάλης «Σκέφτηκα ότι θα 'ταν καλύτερα να κρατήσω μέσα μου ζωντανό τον ήχο τους, όπως τον άκουσα, παιδί ακόμα, από μεγάλους ηθοποιούς και να τον προσαρμόσω σε ένα λεξιλόγιο όπου καμιά λέξη να μην είναι εκ προοιμίου ποιητική, σ' έναν στίχο εύρυθμο, ελεύθερο, με πολλές παρηχήσεις και τυχαίες ομοιοκαταληξίες, μια μουσική προσαρμοσμένη στους κανόνες μιας έντεχνης "καθημερινής" ομιλίας που φαντάζει ανοίκεια μέσα στη φυσικότητά της. Ολα αυτά βέβαια δεν έγιναν προμελετημένα. Προέκυψαν μέσ' απ' το βάσανο της μεταγλώττισης. Και την τεχνική επεξεργασία του άμορφου υλικού».

Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει η Ελένη Μανωλοπούλου, τη μουσική ο Θοδωρής Αμπαζής, τη χορογραφία η Μαριέλα Νέστορα, την κινησιολογία ο Αντρέι Στσούκιν. Τη Μήδεια υποδύεται η Ταμίλα Κουλίεβα. Παίζουν επίσης: Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Ημελος, Μαρία Σαββίδου, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Αρης Τρουπάκης κ.ά. Τον Χορό απαρτίζουν: Κατερίνα Αλεξάκη, Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Κατερίνα Ευαγγελάτου κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Σπύρος Αλεξανδράτος, Τάσος Δράμπαλης, Σπύρος Μάνεσης. Συμμετέχουν οι μικροί: Νικόλαος Λιναριτάκης - Λιοδάκης, Γιάννης Μπιλιάνης, Κλέαρχος Παπαγεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ