Κυριακή 27 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
Το «δίκαιο» της «νέας τάξης»

ΧΟΝΙΑΡΑ - ΚΑΜΠΕΡΑ.- Ουσιαστικά, τα Νησιά του Σολομώντα τελούν πλέον υπό τη στρατιωτική κατοχή της Αυστραλίας: Μια δύναμη 2.225 στρατιωτικών και αστυνομικών ανέλαβε την Τρίτη εν λευκώ την «αποκατάσταση της τάξης» στη χώρα. Η δύναμη, υπό την ηγεσία του Αυστραλού διπλωμάτη Νικ Ουόρεν, σημείωσε την πρώτη της «επιτυχία», ανέφερε η εφημερίδα «Canberra Times» (26.7) χωρίς να αστειεύεται, καταστρέφοντας 25 πυροβόλα όπλα που είχαν παραδώσει πολίτες πριν καν η δύναμη αφιχθεί. Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας, Χονιάρα, παρέμενε «ήρεμη», με την εξαίρεση του μαχαιρώματος ενός αστυνομικού. Πάνοπλοι στρατιώτες φρουρούσαν κυβερνητικά κτίρια και «προστάτευαν» τον πρωθυπουργό (μόνο κατ' όνομα, πλέον) Αλαν Κεμακέζα.

Ο διεθνής Τύπος προβάλλει την επέμβαση ως «κίνηση βοήθειας» της Αυστραλίας και άλλων χωρών της περιοχής στην κυβέρνηση των Νήσων του Σολομώντα, που «αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα» των συμμοριών. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Χάουαρντ, δηλώνει ο αναλυτής Ελι Ουεϊνράιτ του Australian Strategic Policy Institute, έχει κατά νου μια «Ευρωπαϊκή Ενωση του Νοτίου Ειρηνικού», τη σύσταση της οποίας αρχίζει ακολουθώντας «το μοντέλο των Βαλκανίων» (!). Οπως εξήγησε ο Ουεϊνράιτ στην εφημερίδα «Australian», με χαρακτηριστικό κυνισμό, «βασικά, τα μικρά κράτη συμφωνούν να παραχωρήσουν μέρος της ανεξαρτησίας τους για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική τους επιβίωση».

Η κατοχή των Νήσων του Σολομώντα, ομολογεί ανοιχτά ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Τα στρατεύματα κατοχής έχουν - βάσει νόμου που πέρασε η Βουλή της χώρας, αλλά οι λεπτομέρειές του είχαν διαρρεύσει από την Καμπέρα πολύ πριν - το δικαίωμα να σκοτώνουν εν λευκώ, όταν το κρίνουν σκόπιμο και χωρίς να αντιμετωπίζουν την περίπτωση δίωξής τους σε καμία περίπτωση. Η επιχείρηση αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση στην περιφέρεια από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά δεν αφορά την «αποκατάσταση της τάξης». Κάθε άλλο. Περίπου 100 πολιτικοί υπάλληλοι, κυρίως Αυστραλοί, αναλαμβάνουν πόστα - κλειδιά της κυβέρνησης: Τα οικονομικά, τη φορολογία, τα τελωνεία και το σύστημα δικαιοσύνης...

Η ...διάσωση του «χρεοκοπημένου κράτους», που αποτελούν οι Νήσοι του Σολομώντα, αποτελεί την τελευταία πράξη της καταστροφής της χώρας, που είχαν επιταχύνει δραματικά, μετά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-'98, οι συνταγές του ΔΝΤ: Τα μέτρα «λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας» που επιβλήθηκαν οδήγησαν σε γενίκευση της φτώχειας, δραματική αύξηση της ανεργίας, ένταση των διαφυλετικών προστριβών και, τελικά, στο ξέσπασμα ενός εμφυλίου και την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, οι κραυγές περί εγκληματικότητας μάλλον αποτελούν υπερβολές των ΜΜΕ της Αυστραλίας και δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, σχολίασε πρόσφατα η επιθεώρηση «Australian Financial Review». Οι εντάσεις στα Νησιά του Σολομώντα έχουν να κάνουν περισσότερο με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, τα χάλια των τομέων της Υγείας και του συνταξιοδοτικού συστήματος και την έλλειψη γης για τους αγρότες. Οι δυνάμεις κατοχής δεν πήγαν στα Νησιά του Σολομώντα για να λύσουν αυτά τα προβλήματα, αλλά, αντίθετα, για να φροντίσουν για τη συνέχιση της πολιτικής που τα δημιούργησε και να προστατεύσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των χωρών τους. Παράπλευρο όφελος, η ανάδειξη της Αυστραλίας - με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον - σε περιφερειακό «σερίφη».

Μέλλεται και συνέχεια: Στο σχέδιο Χάουαρντ περί «ΕΕ της περιοχής του Νοτίου Ειρηνικού» εντάσσονται οι μικρές χώρες της περιοχής Τόνγκα, Τουβαλού, Ναούρου, Φίτζι, Κιριμπάτι και τα Νησιά Κουκ. Αν πουν όχι, υπάρχει πάντα η λύση της κατοχής...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ