Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές «διαδρομές»

Η βαθύτατα ανθρώπινη, διαχρονική ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη, ο ασυμβίβαστος, οργισμένος, σαρκαστικός ποιητικός λόγος του είναι ο κοινός «τόπος» της δισκογραφικής έκδοσης με τίτλο «Κάνε τον πόνο σου άρπα» («His Master's Voice»). Ο δίσκος που ξεκίνησε από μια ιδέα του Θάνου Μικρούτσικου και την αγάπη του για τον Κ. Καρυωτάκη, περιλαμβάνει αναγνώσεις έργων του ποιητή, τις οποίες συνδέουν μουσικά θέματα που συνέθεσαν γνωστοί δημιουργοί. Τα ποιήματα, σπαράγματα ψυχής, απαγγέλλουν άνδρες και γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ραδιοφωνικού σταθμού «Μελωδία», να μοιραστούν την αγάπη τους για τον Καρυωτάκη και τις αναγνώσεις τους με τον κόσμο. Τριάντα τρεις νέοι άνθρωποι με κοινό γνώρισμα την αγάπη τους για την ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη, αγκαλιάζουν το λόγο του ποιητή και αποδίδουν τους στίχους απέριττα και αληθινά. Τα μουσικά θέματα έγραψαν και εκτέλεσαν οι: Γιώργος Ανδρέου, Φοίβος Δελοιβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης και Βαλεντίνα Ταμιωλάκη. Στο δίσκο ακούγεται επίσης και η ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ από τους «Δον Κιχώτες», το ποίημα που ο Θ. Μικρούτσικος είχε μελοποιήσει και ηχογραφήσει σε δίσκο 45 στροφών, το 1972.

  • Συναρπαστικές μουσικές ιστορίες ξεδιπλώνονται στο δίσκο - συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με τον διάσημο βιμπραφωνίστα Γκάρι Μπάρτον, με τίτλο «Music stories», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο από την «Blue Note». Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ιστορική εταιρία δισκογραφεί έργο Ελληνα δημιουργού. Στην παρουσίαση του έργου από την «Καμεράτα» υπό τη διεύθυνση του Αλ. Μυράτ, εκτός από τον Γκ. Μπάρτον, συμπράττουν οι σολίστες Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο) και Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά). Το CD περιλαμβάνει επίσης το παλιότερο έργο του Θ. Μικρούτσικους «Ντούο για άλτο σαξόφωνο και ηλεκτρικό μπάσο», σύνθεση που αγαπά ιδιαίτερα ο Μπάρτον.

  • Εναν κύκλο τραγουδιών σε ποίηση της αξέχαστης Ρηνιώς Παπανικόλα, με τίτλο «Μπλε», καταθέτει ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου. Ενα δίσκο («Legend») - πράξη «μιας μικρής συμβολικής αντίστασης» για το συνθέτη, με αφετηρία τα ποιήματα «της αγαπημένης φίλης». Το έργο, κύκλος δέκα λυρικών τραγουδιών και πέντε ορχηστρικών τμημάτων, που παρεμβάλλονται και σχολιάζουν τα τραγούδια, είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Δεκέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής. Ερμηνεύεται από την Ορχήστρα των Χρωμάτων (σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη) και τους Μαρία Φαραντούρη, Σαβίνα Γιαννάτου και Τάση Χριστογιαννόπουλο.
  • Μετά από 17 χρόνια ο Γιώργος Τζώρτζης επανήλθε στη δισκογραφία με το δίσκο «Κολωνάκι - Τζιτζιφιές» («Protasis»), μια συλλογή τραγουδιών που πρωτοακούστηκαν τη δεκαετία του '30 έως τη μεταπολεμική περίοδο των Σκαρβέλλη, Βαμβακάρη, Τζουανάκου, Γεωργακοπούλου, Τούντα, Χατζηχρήστου, Μητσάκη. Ο τραγουδιστής που με γνώση και μεράκι εδώ και πολλά χρόνια υπηρετεί το ρεμπέτικο - λαϊκό και δημοτικό τραγούδι προσφέρει ένα γοητευτικό μουσικό υλικό, συνοδευόμενος από την αξιόλογη μουσική συντροφιά του, από το «Περιβόλι τ' Ουρανού», όπου εμφανίζονταν.
  • Ο Κώστας Παυλίδης, ο τραγουδιστής που πρωτογνωρίσαμε μέσω του «Σείριου» του Μάνου Χατζιδάκι, σε ηλικία 15 χρόνων, και στη συνέχεια έγινε γνωστός από τις ιδιαίτερες ερμηνείες του, κυρίως από τα τραγούδια της ταινίας «Rom», δίνει φωνή και ψυχή στα τραγούδια του δίσκου «Ποια γη και ποια πατρίδα» («FM Records»). O δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, τη σύνθεση των οποίων υπογράφουν ο Γιώργος Καζαντζής, ο Μιχάλης Νικολούδης, ο Hassan Isikut και ο Γιώργος Απέργης (ο τελευταίος διασκεύασε το γνωστό τραγούδι του Βαγγέλη Περπινιάδη «Θέλεις να πεθάνω»).

  • Στο μουσικό εργαστήρι του Ρος Ντέιλι, στην Κρήτη, γεννήθηκε το τελευταίο άλμπουμ του πάντα ανήσυχου μουσικού δημιουργού, με τίτλο «Iris» (κυκλοφορεί από την «Protasis»). Ενα «ταξίδι» στον ίδιο τον «πυρήνα» της μουσικής, που δε γνωρίζει σύνορα, από μια ομάδα μουσικών διαφορετικών μεν εθνοτήτων, μα κοινής αισθητικής και άποψης. Στο δίσκο συμμετέχουν οι Partha Sarathi Mukherjee (τάμπλα) και Dhruba Ghosh (σαράγκι) από την Ινδία, οι Pedram Khavar-Zamini (τομπακ) και Hamid Khabbazi (ταρ) από την Περσία, ο Βασίλης Ρακόπουλος, ο Γιώργος Ξυλούρης, η Κέλυ Θωμά και βεβαίως ο Ρος Ντέιλι με τα πλούσια ηχοχρώματα της λύρας του. Ενα άλμπουμ, αφιερωμένο στην ειρήνη και στα θύματα των πολέμων, που πότε «μιλά» για τη σκοτεινιά και την καταστροφή και πότε σκορπά συναισθήματα ελπίδας.
  • Το «Αιγαίο» τραγουδούν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Γλυκερία και ο Μπάμπης Τσέρτος, στον «θαλασσινό» δίσκο των Βασίλη Δρογκάρη και Μανώλη Πάππου, που κυκλοφόρησε από την («Protasis»). Οι δύο μουσικοί δημιουργοί έγραψαν τα 15 κομμάτια του αξιόλογου άλμπουμ (6 τραγούδια και 9 ορχηστρικά) για τη σειρά «Αιγαίο Νυν και Αεί» της ΝΕΤ. Εκπληξη του δίσκου αποτελεί το 16ο κομμάτι, η θρυλική «Μπρατσέρα» με τις Αννα και Αιμιλία Χατζηδάκη, σε μια σπάνια ηχογράφηση του 1947.

  • Ο χορευτικός ρυθμός συναντά τη μελωδία στο δίσκο «Amiata - The land of music», που κυκλοφόρησε από την «Protasis» σε συνεργασία με την ιταλική «Amiata Records». Ενα μουσικό «ταξίδι» με «οδηγούς» γνωστά ονόματα από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, όπως η Alexandra από την Πορτογαλία, οι «Club Musical Oriente Cubano» από την Κούβα, η Cecilia από τη Νορβηγία, οι «Faraualla» από την Ιταλία, ο Gabin Dabire από το Μπουρκίνα Φάσο, ο Manolo Vega, η Μόρφω Τσαϊρέλη, οι Los Reyes κ.ά.
  • Η βραβευμένη στα «Τσιτσάνεια» του 1998 Αθηνά Καραταράκη υπογράφει το δίσκο «Gosamui», που κυκλοφόρησε από το «Δίκτυο», μια δουλιά που εμπεριέχει στοιχεία έθνικ, τζαζ, μινιμάλ, τάνγκο. Ανάμεσα στα τραγούδια και ένα «της φυλακής» (αγνώστου δημιουργού) που χρονολογείται από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα και το οποίο ερμηνεύει α καπέλα όπως το άκουσε στην Κρήτη.
  • Μελωδικές «ιστορίες» που διακρίνονται από εξαίρετο στίχο, λυρισμό και εκφραστικότητα στην ερμηνεία «ξεδιπλώνονται» στον τελευταίο δίσκο του Αλκίνοου Ιωαννίδη «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή» («Universal»). Με την τριπλή ιδιότητα του συνθέτη, του στιχουργού και του ερμηνευτή ο Αλκ. Ιωαννίδης προσφέρει έναν αξιόλογο δίσκο με σύγχρονες μπαλάντες, που αγγίζουν λεπτές χορδές και είναι σίγουρο ότι θα βρουν πολλούς «συνομιλητές».
  • «Χωρίς παρέα» τιτλοφορείται η νέα δισκογραφική δουλειά του Θοδωρή Ξυδιά, που κυκλοφόρησε από την «Artion Records». Δώδεκα λαϊκά τραγούδια σε στίχους του συνθέτη και των Λάκη Λαζόπουλου και Βαγγέλη Σαχπέρογλου, που ερμηνεύουν ο Νίκος Δημητράτος, η Κορίνα Βένη και ο Γιάννης Λάρδης.
  • Δεκαέξι συγκροτήματα, εκπρόσωποι της εγχώριας χέβι μέταλ σκηνής, ένωσαν τις δυνάμεις τους σ' ένα δίσκο - παρέμβαση στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών. Τα συγκροτήματα μάλιστα προσφέρουν αφιλοκερδώς τα τραγούδια τους, καθώς τα χρήματα από το δίσκο θα προσφερθούν στη θεραπευτική κοινότητα «18 Ανω». Ο λόγος για το CD με τίτλο «Mortal Affair», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Δίκτυο». Από τα κομμάτια ξεχωρίζει το τραγούδι «Stream of Nothing», διάρκειας έντεκα λεπτών, στο οποίο καταθέτουν τα σόλο τους οι δεκαέξι κιθαρίστες των συγκροτημάτων που συμμετέχουν.
  • Συνθέσεις των Μπρόουερ, Πιατσόλλα, Μπελινάτι, Μικρούτσικου κ.ά. ερμηνεύει ο κιθαρίστας Γιώργος Μπεχλιβάνογλου στον πρώτο δίσκο του «All that guitar», που εκδόθηκε από τη «His Master's Voice».
  • Δώδεκα «Τραγούδια για τη Μελίνα» κομίζει η νέα δισκογραφική συνεργασία του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη με την Μελίνα Κανά («Alfarecords») - ανάμεσά τους και το πρώτο ζεϊμπέκικο που έγραψε ο δημιουργός σε ηλικία 16 χρόνων και δισκογραφείται για πρώτη φορά. Τους στίχους υπογράφουν η Αθηνά Καραταράκη, η Βικτώρια Μακρή και ο Γιώργος Θέμελης, ενώ το τραγούδι «Εξι τσιγγάνες» είναι του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (μετάφραση Ξ. Κοκόλη).
  • Από την «Alfarecords» κυκλοφόρησε επίσης ο νέος δίσκος του Νίκου Ανδρουλάκη με τίτλο «Ενα κομμάτι ουρανό». Δέκα τραγούδια με λαϊκά και παραδοσιακά στοιχεία, σε μουσική Γιώργου Δεσποτίδη και στίχους Ηλία Κατσούλη.

Ρ.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη» (2020-10-09 00:00:00.0)
Ηχοι και φωνές (2007-04-06 00:00:00.0)
Ηχοι, φωνές, μνήμες (2004-03-08 00:00:00.0)
Μελωδικά «φτερουγίσματα» (2003-05-04 00:00:00.0)
Εαρινές δισκογραφικές συναντήσεις (2003-04-20 00:00:00.0)
Μελωδικά ταξίδια (1997-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ