Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συμφώνησε να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Η ΛΔ Κορέας συμφώνησε να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες για την κρίση που έχει ξεσπάσει σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της ΛΔ Κορέας που αναμετάδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας «η ΛΔ Κορέας κατέθεσε επίσημη πρόταση για τη διενέργεια πολυμερών συνομιλιών στη διάρκεια επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους την Πέμπτη (ώρα Κορέας)». Ο εκπρόσωπος επίσης πρόσθεσε ότι η Πιονγιάνγκ συμφώνησε τελικά με το σχέδιο πολυμερών συνομιλιών, αφού πρώτα η Ουάσιγκτον δέχτηκε να έχει ξεχωριστές, διμερείς συνομιλίες με τη ΛΔ Κορέας στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου.

Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες αναμένεται να είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιαπωνία. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πότε και πού θα γίνουν οι συνομιλίες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιο πιθανή έδρα το Πεκίνο.

Η ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας αντιμετωπίστηκε θετικά από τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που υπογράμμισε το διαμεσολαβητικό ρόλο της Κίνας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την εξέλιξη «θετική», αλλά τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον που βρίσκεται στο Τόκιο, έκαναν σαφές ότι τελικός στόχος παραμένει ο πυρηνικός αφοπλισμός της ΛΔ Κορέας και ότι σε αυτή την προοπτική δεν προτίθενται να υπογράψουν καμία διμερή «συμφωνία μη-επίθεσης» όπως απαιτεί ΛΔ Κορέας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ