Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κινήματα, φορείς και κόμματα να μπουν στη μάχη για απλή αναλογική

Την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο, αλλά και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Δ. Τσοβόλας εναντίον του, λέγοντας πως η στάση αυτή του ΚΚΕ παραπέμπει σε καταστάσεις του '89 και υπαγορεύεται από τα μικροκομματικά συμφέροντα του ΚΚΕ, κλήθηκε να σχολιάσει η Αλ. Παπαρήγα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ομολογώ, πως μου είναι πάρα πολύ δυσνόητη αυτή η τοποθέτηση. Ο διάλογος ούτε αυτοσκοπός είναι, ούτε θέμα αρχής. Μπορεί να προσέλθεις σε ένα διάλογο, μπορεί και όχι. Και στην πολιτική, στη διπλωματία και διεθνώς και στη χώρα μας, έχουμε δει πάρα πολλές φορές, ότι άλλοτε κάποιος προσέρχεται, άλλοτε δεν προσέρχεται. Διάλογος για το εκλογικό σύστημα έχει γίνει προ πολλού. Και μέσα στη Βουλή και παντού. Εδώ το θέμα είναι το εξής: Θα υπάρχει ισοτιμία της ψήφου ή δε θα υπάρχει; Αυτό είναι. Λοιπόν, τι διάλογο να κάνουμε σε αυτό το ζήτημα; Εμείς θεωρούμε ότι αποδυναμώνει την έννοια της απλής αναλογικής, όταν μπει κανείς στο παζάρι "λιγότερο ή περισσότερο αναλογικό σύστημα". Δεύτερον: Γνωρίζετε κι εσείς ότι στην πολιτική οι έννοιες, οι λέξεις, οι όροι, έχουν κι άλλους συμβολισμούς. Υπάρχει ο πυρήνας, το βάθος και το περίγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί το διάλογο αυτό, κι από την πλευρά του καλά κάνει δεν το κατηγορώ, για να υποβάλει την εξής ιδέα: Οσο αναλογικότερο είναι το σύστημα, έως και απλή αναλογική, αυτό σημαίνει ότι προκαταβολικά θα δώσετε τα διαπιστευτήριά σας, ότι θα στηρίξετε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ότι θα συμμετάσχετε ή θα δώσετε ψήφο ανοχής. Κι εγώ χαλαρώνω το λουρί κι εσείς πρέπει να χαλαρώνετε το λουρί των απαιτήσεών σας απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν θα το κάνει αυτό αύριο και η ΝΔ.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Εμείς ζητάμε την απλή αναλογική και δεν παζαρεύουμε τίποτα άλλο. Ξεκάθαρο ζήτημα αυτό. Και μ' αυτή την έννοια δε θέλουμε να συνδράμουμε σε ένα διάλογο περί διαγραμμάτων».

Απαντώντας σε σχόλιο της δημοσιογράφου πως στο διάλογο θα συζητηθούν και ουσιαστικές παράμετροι, όπως η διοικητική διαίρεση της χώρας και εν συνεχεία η εκλογική διαίρεση της χώρας, υπογράμμισε:

«Υπάρχει διακομματική επιτροπή. Υπάρχει η Βουλή. Και εκεί συζητάμε. Εμείς όμως, διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, που αδυνατίζει το θέμα της απλής αναλογικής ή που παραπέμπει σε άλλα σενάρια, δεν κάνουμε. Η πολιτική έχει την πράξη της, αλλά υπάρχει και ο συμβολισμός της πράξης. Και πολλές φορές και ο συμβολισμός είναι πράξη. Εμείς θεωρούμε ότι αυτήν τη στάση πρέπει να κρατήσουμε, ξεκαθαρίζοντας ότι η διερεύνηση προγραμματικής συνεργασίας είναι άλλο πράγμα και δεν μπορεί να γίνεται κάτω από εκβιαστικούς όρους. Αν εμείς διαπραγματευτούμε την απλή αναλογική με το ΠΑΣΟΚ, για να έχουμε μερικές έδρες παραπάνω, σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε και αυτό που εμείς λέμε λαϊκά συμφέροντα. Ε, αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε, δηλαδή, για να αποκτήσουμε παραπάνω βουλευτές να απεμπολήσουμε ορισμένες θέσεις. Μπορεί κάποιοι να μη συμφωνούν με τις θέσεις μας, αλλά αυτές είναι οι θέσεις μας. Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε μια τέτοια λογική και σε τέτοιους εκβιασμούς. Πάει και τέλειωσε».

Να μην περάσει στα μουγκά
ο εκλογικός νόμος

«Την απλή αναλογική - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - διεκδικούμε να την επιβάλλει ο λαός. Και, αν θέλετε, ο λαός και με αυτό το εκλογικό σύστημα πολιτικά πρέπει να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική, όπως και να μη δώσει εύσημα στην πολιτική της ΝΔ».

Ενώ σχετικά με τις πρωτοβουλίες ανάδειξης της απλής αναλογικής και διεκδίκησής της και συγκεκριμένα για τη σχετική πρόθεση που έχει εκδηλώσει ο Συνασπισμός, συμπλήρωσε:

«Εχουμε κάνει ήδη δηλώσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και πρέπει μάλιστα σε αυτή την πρωτοβουλία - δεν είναι μόνο οι αριστερές δυνάμεις - να μπουν μαζικά κινήματα, κοινωνικές οργανώσεις, διότι το θέμα της ισοτιμίας της ψήφου είναι γενικότερο ζήτημα. Και στις εκλογές, αλλά υπάρχουν και πολλοί τομείς της κοινωνίας που δεν ισχύει αυτός ο νόμος. Και από αυτή την άποψη πρέπει να συναντηθούν μαζικά κινήματα και πολιτικές δυνάμεις βεβαίως που στηρίζουν την απλή αναλογική, χωρίς παζάρια με την κυβέρνηση, να συναντηθούμε σε μία δράση, ώστε όταν η κυβέρνηση θα περάσει τον εκλογικό νόμο με το έτσι θέλω, να φανεί και να ακουστεί και η άλλη φωνή, και να μην περάσει αυτός ο εκλογικός νόμος στα μουγκά».

«Εμείς θεωρούμε - κατέληξε επ' αυτού - ότι η κοινή δράση πρέπει να εκφραστεί από κόμματα, κινήσεις και μαζικούς φορείς και πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην απλή αναλογική. Από κει και πέρα, εμείς δε θεωρούμε ότι υπάρχει πεδίο να συζητάμε με το ΠΑΣΟΚ αναλογικότερο σύστημα ή να χρησιμοποιηθούμε ως προθάλαμος για την κεντροαριστερά».

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε πως το ΚΚΕ θα παραδώσει γραπτώς τις θέσεις του για τον εκλογικό νόμο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «η κυβέρνηση έχει μελετήσει το ζήτημα και έχει κόψει και έχει ράψει έναν εκλογικό νόμο, με στόχο βεβαίως και το δικό της όφελος, αλλά και γενικότερα τη στερέωση του δικομματικού πολιτικού συστήματος». Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως θα οξυνθεί το θέμα της ψηφοθηρίας και του χρηματισμού, ενώ οι ψηφοφόροι θα γίνουν αποδέκτες πιέσεων, αν τελικά ισχύσει το διπλό ψηφοδέλτιο. Ενώ για το σπάσιμο μεγάλων εκλογικών περιφερειών τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να επιδιώκει να απομακρύνει τα μικρότερα κόμματα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ με επιφύλαξη δήλωσε πως ενδέχεται να επιδιώκει τη μετατόπιση βουλευτών προς την περιφέρεια και λόγω της πολιτικής περιφερειών που ακολουθεί η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ