Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μηνύσεις για την κατεδάφιση του σπιτιού Γ. Σκαρίμπα

Ενας σωρός από μπάζα, που βρίσκεται πλέον στη θέση του σπιτιού όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ο λογοτέχνης - ποιητής Γιάννης Σκαρίμπας μαρτυρά την αδράνεια και την αναλγησία του κράτους και των φορέων του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η πολιτεία, που όλα αυτά τα χρόνια - από το 1984 που πέθανε ο Σκαρίμπας - δε νοιάστηκε για την αξιοποίηση του σπιτιού, δεν κατάφερε ούτε την τελευταία στιγμή να το προστατεύσει από τις μπουλντόζες. ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ, Αστυνομία, Δήμος, με την αδράνεια που έδειξαν ακόμα και την ύστατη στιγμή άφησαν απροστάτευτο το σπίτι του λογοτέχνη, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την κατεδάφιση έγινε από την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Νομού Ευβοίας Κάλλια Χατζηγιάννη, για παράλειψη ενεργειών και παράλειψη λήψης μέτρων που όπως επισημαινόταν σε προηγούμενες αιτήσεις της θα εμπόδιζαν την κατεδάφιση. Στην ίδια μήνυση ζητείται να διερευνηθεί το ενδεχόμενο παράβασης καθήκοντος από τους εμπλεκόμενους φορείς. Μήνυση κατά παντός κατέθεσε και ο Δήμος Χαλκιδέων. Μετά την κατεδάφιση και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς πάσα κατεύθυνση για τον καταλογισμό ευθυνών. Οι ιδιοκτήτες παραπέμπονται για να δικαστούν σε ρητή δικάσιμο, ενώ στην αυτόφορο διαδικασία που έγινε τη μέρα της κατεδάφισης οι δύο χειριστές της μπουλντόζας κρίθηκαν αθώοι.

Για τον προαναγγελθέντα «θάνατο» είχαν κρούσει τον κώδωνα πρόσωπα και φορείς της περιοχής με αιτήσεις τους προς την Α' Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, προς το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών ΥΠΕΧΩΔΕ, προς το Γραφείο Πολεοδομίας Δήμου Χαλκιδέων, προς την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Νομαρχίας. Η Κάλλια Χατζηγιάννη, με αίτησή της στις 28/7. Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών και ο σύλλογος «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα» με αιτήσεις τους στις 29/7. Στις αιτήσεις ζητούσαν την κήρυξη του ακινήτου ως διατηρητέου και την αξιοποίησή του ως Μουσείου Σκαρίμπα. Στις 29/7 με εντολή του υπουργού Πολιτισμού αποστέλλεται έγγραφο από την Α' Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, την Πολεοδομία του Δήμου και το Δήμο Χαλκιδέων γενικότερα, με το οποίο ζητείται η διακοπή κάθε εργασίας κατεδάφισης.

Μία μέρα μετά όμως, κι ενώ το Αστυνομικό Τμήμα όφειλε να διακόψει τις εργασίες και να τοιχοκολλήσει το έγγραφο διακοπής, το κτίριο κατεδαφίστηκε. Χαρακτηριστική της αδράνειας των υπευθύνων για την αποτροπή της κατεδάφισης είναι η τύχη της αίτησης της Κ. Χατζηγιάννη προς το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Χτες πληροφορήθηκε ότι η αίτηση που είχε αποστείλει στις 28/7 πρωτοκολλήθηκε στις 29/7 και έχει χρεωθεί σε υπάλληλο, η οποία δεν την έχει πάρει ακόμα στα χέρια της!

  • Εκ παραδρομής στο φύλλο του Σαββάτου δημοσιεύσαμε όχι το σπίτι που διέμενε ο Γιάννης Σκαρίμπας στη Χαλκίδα αλλά αυτό στη γενέτειρά του στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας, που ευτυχώς έχει διατηρηθεί και συντηρηθεί και στο οποίο έχει αναρτηθεί αναμνηστική πλακέτα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ