Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγάλη αύξηση της ανεργίας

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.--

Νέα άνοδο, αιφνιδιαστική και μεγάλη, του αριθμού των ανέργων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Κατά τους αναλυτές η αύξηση αυτή που θεωρείται απρόσμενη, παρέχει όλες τις ενδείξεις ότι η αντιστροφή της αρνητικής τάσης της γερμανικής οικονομίας δεν έχει ακόμη καταφέρει τίποτα ιδιαίτερο στον τομέα της απασχόλησης, παρά τις σαρωτικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που τις είχε βαπτίσει «απολύτως αναγκαίες και ελπιδοφόρες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση σημείωσε τον Ιούλη αύξηση - για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο - κατά 7.000, ανερχόμενος σε 4,408 εκατομμύρια, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση κατά 10.000. Το συνολικό ποσοστό, σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, φτάνει πια στο 10,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με αντίστοιχα 10,4% τον Ιούλη και 10,2% τον Ιούνη.

Στο μεταξύ, οικονομολόγοι θεωρούν ότι η μείωση του αριθμού των ανέργων τον Ιούνη κατά 36.000, οφειλόταν κυρίως σε νέα μέτρα τα οποία στόχευαν στο να δώσουν ώθηση στην προσωρινή απασχόληση, ενθαρρύνοντας τους εργαζομένους να δεχτούν χαμηλές αμοιβές. Ομως, τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα προειδοποιούν κατά τους «Financial Times», ότι οι αρχικές ενδείξεις για το ότι η Γερμανία εξέρχεται από τη στασιμότητα, όπως, η βελτίωση της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών, δεν έχουν ακόμη υποστηριχτεί από «σοβαρά δεδομένα», ενώ η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε ιδιαίτερα αρχικό στάδιο ώστε να προαγγέλλει παρατεταμένη βελτίωση της αγοράς εργασίας τόσο νωρίς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ