Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Απειλή του φασισμού

Προειδοποίηση από την Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών

Associated Press

Η Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών προειδοποιεί σχετικά με την απειλή του φασισμού σε Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Με την έγκριση των αρχών, οι λεγόμενοι βετεράνοι της λετονικής λεγεώνας των φασιστικών στρατευμάτων πραγματοποίησαν πρόσφατα πορεία στους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας της Λετονίας, Ρίγα. Παρέλασαν επιδεικτικά, ξετσίπωτα, προκαλώντας εκείνους, που στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν ενάντια στο χιτλερικό φασισμό, οι οποίοι, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, υφίστανται τώρα δικαστικές διώξεις στη Λετονία.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μοναδικά γεγονότα παράνομων πράξεων απέναντι στους ανθρώπους που άσκησαν στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας το συνταγματικό τους χρέος. Ετσι, στη Γεωργία, με κατασκευασμένες υποθέσεις έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στις φυλακές 15 αξιωματικοί και στρατηγοί, μεταξύ τους και μέλη της Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών.

Στην Ουκρανία, το αστικοεθνικιστικό καθεστώς του Λεονίντ Κούτσμα, αφού ήρθε στην εξουσία, εξαπατώντας τους ψηφοφόρους, πραγματοποίησε αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κοινοβούλιο και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει δικτατορία. Στην πάλη κατά του ΚΚ Ουκρανίας, οι αρχές προχώρησαν σε βίαιες ενέργειες. Οπως είναι γνωστό, στις 9 Μάρτη, στο Κίεβο, με την ανοχή του κυρίαρχου καθεστώτος, έγινε ένοπλη επίθεση ομάδας εθνικιστών στα κεντρικά γραφεία της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας. Ξυλοκοπήθηκαν στελέχη του μηχανισμού της ΚΕ, προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Καθημερινό φαινόμενο έγιναν στη χώρα αυτή οι διώξεις κομμουνιστών και πατριωτών, τα πογκρόμ σε κομματικές επιτροπές και βανδαλισμοί σε σύμβολα του σοβιετικού σοσιαλιστικού παρελθόντος.

Από την πρόσφατη κατάληψη από φασίστες των γραφείων του ΚΚ Ουκρανίας

Associated Press

Από την πρόσφατη κατάληψη από φασίστες των γραφείων του ΚΚ Ουκρανίας
Η Διεθνής Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών (ΔΕΣΑ), αναλύοντας αυτά και άλλα παρόμοια γεγονότα, κυκλοφόρησε μια οδηγία για την απειλή του φασισμού, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΣΑ, υποστράτηγος Γεβγκένι Κόπισεφ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής, αντιναύαρχος Βλαντίμιρ Μπεριόζιν. Στο ντοκουμέντο αναφέρεται ότι «τα εγκαθιδρυμένα σε όλα τα κράτη αντιλαϊκά καθεστώτα και τα κόμματα του κεφαλαίου αναζητούν έντονα την υποστήριξη στο εξωτερικό, προσπαθούν να κρυφτούν από τη λαϊκή οργή πίσω από τις ασπίδες των οργάνων της τάξης και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Τα καθεστώτα των χωρών της Βαλτικής, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν, τώρα και της Ρωσίας μιλούν για την προθυμία τους να ενταχθούν σ' αυτό το επιθετικό μπλοκ. Ταυτόχρονα, στην εσωτερική στρατιωτική πολιτική υιοθετήθηκε η πολιτική δημιουργίας μισθοφορικών στρατών, η ενίσχυση των αστυνομικών σχηματισμών και η οργάνωση της ολοκληρωτικής παρακολούθησης της αντιπολίτευσης. Η αστική δημοκρατία σε μια σειρά κρατικούς σχηματισμούς στην επικράτεια της ΕΣΣΔ εκφυλίζεται σε ανοιχτό φασισμό. Στην προπαγάνδα, χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά οι γκαιμπελικές μέθοδοι του μεγάλου ψεύδους που συνοδεύεται από τη νοθεία των αποτελεσμάτων των κοινωνιολογικών ερευνών για τις εκλογές».

Από την άλλη μεριά, με γνώμονα την εκτίμηση της κατάστασης και τις προγραμματικές θέσεις της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ για την ανάγκη ετοιμότητας για δράση σαν απάντηση στις ενέργειες των αρχών, η ΔΕΣΑ πρότεινε σε όλες τις οργανώσεις να χρησιμοποιούν εντατικά στην ιδεολογική δουλιά ενάντια στον αντικομμουνισμό και το φασισμό την προετοιμασία για την 55η επέτειο της Νίκης του σοβιετικού λαού στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, να εξηγούν όλα τα συντελούμενα γεγονότα από τις ταξικές θέσεις της πάλης της εργασίας και του κεφαλαίου, να αποκαλύπτουν τον επιθετικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ - της ένοπλης δύναμης του κεφαλαίου, που έχει σα σκοπό την κατάπνιξη του εθνικοαπελευθερωτικού και σοσιαλιστικού κινήματος, το στραγγάλισμα των φιλελεύθερων λαών και κρατών, που ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική. Η Ενωση προσανατολίζει όλες τις οργανώσεις της στην ενεργό αντίσταση στην επικύρωση συμφωνιών για μονομερή αφοπλισμό, στο ξεσκέπασμα των προσπαθειών δημιουργίας μισθοφορικών στρατών με το πρόσχημα της επαγγελματοποίησής τους.

Στην οργανωτική δουλιά, η ΔΕΣΑ θεωρεί χρέος της να βοηθάει τις εργατικές κολεκτίβες στη συγκρότηση και την εκπαίδευση των ομάδων αυτοάμυνας και περιφρούρησης της δημόσιας τάξης στις επιχειρήσεις και στους χώρους διαβίωσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων και ιδρυμάτων. Για το σκοπό αυτό, προτείνουν σ' αυτές να συνεργάζονται με τα τοπικά όργανα της έννομης τάξης και γενικά να ενεργούν σε όλες τις εκδηλώσεις, σε αυστηρή αντιστοιχία με τα ισχύοντα Συντάγματα και τις νομοθεσίες των Δημοκρατιών, σε στενή συνεργασία με τα κομμουνιστικά κόμματα των Δημοκρατιών και υπό την ιδεολογική καθοδήγησή τους.


Ναντιέζνα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ