Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
«Θα τους φάτε, γιατί έτσι μας αρέσει»

Τη στιγμή που και οι «κατά παραγγελία» επίσημες έρευνες κάνουν λόγο για την ύπαρξη κινδύνων από τους ΓΤΟ, η ΕΕ προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση καλλιέργειας και εμπορίας τους, ακολουθώντας κατά γράμμα τις προσταγές των πολυεθνικών

Τελικά ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» για την άρση του πενταετούς μορατόριουμ σχετικά με την καλλιέργεια και εμπορία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, στο έδαφος ΕΕ. Την περασμένη βδομάδα, το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ενωσης, κατά τη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης και την ελεύθερη καλλιέργεια και εμπορία ΓΤΟ στις χώρες - μέλη. Οπως για την Ελληνική Προεδρία που προηγήθηκε, βασικός της στόχος ήταν η αναθεώρηση της ΚΑΠ σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, έτσι και για την ιταλική, που τη διαδέχτηκε ήταν η άρση των απαγορεύσεων των ΓΤΟ, ακολουθώντας πιστά τις προσταγές των ΗΠΑ και στα δύο αυτά ζητήματα. Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, στο όνομα πάντα της «ελεύθερης επιλογής» παραγωγών και καταναλωτών, έκανε μια πανηγυρική δήλωση έπειτα από την απόφαση των ομολόγων του, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η απόφαση του Συμβουλίου πάρθηκε «υπό το βάρος επιστημονικών ερευνών», που διαπίστωναν ότι δε συντρέχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Την αμέσως επόμενη μέρα, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη - μέλη για τη συνύπαρξη συμβατικών καλλιεργειών και ΓΤΟ στο έδαφός τους. Αν και συγκεκριμένη νομοθεσία για τη συνύπαρξη δεν έχει ακόμη εκπονηθεί - αυτό θα γίνει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη οπότε θα πραγματοποιηθεί και το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας - ήδη είναι γνωστό το πλαίσιο πάνω στο οποίο αναμένεται να κινηθεί ο Κοινοτικός Κανονισμός για το ζήτημα της συνύπαρξης των καλλιεργειών, με στόχο την αποφυγή της επιμόλυνσης των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών από τους ΓΤΟ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα επιβληθούν ακόμα περισσότεροι όροι διαχείρισης των καλλιεργειών στους παραγωγούς, που θα πολλαπλασιάσουν το κόστος παραγωγής, έχοντας αμφίβολα αποτελέσματα. Μεταξύ των πολλών «μέτρων» που αναμένεται να παρθούν για την αποφυγή του κινδύνου επιμόλυνσης των καλλιεργειών, είναι «διαχωριστικές νησίδες», ζώνες ανάσχεσης, φράγματα γύρης, εξαντλητική παρακολούθηση της παραγωγής, συγκομιδής, μεταφοράς και μεταποίησης. Ο κίνδυνος της επιμόλυνσης θα εξαφανιστεί κατά τους κοινοτικούς ινστρούχτορες, θεσπίζοντας τον όρο της «συνυπευθυνότητας» στους παραγωγούς, δηλαδή την επιβολή βαριών προστίμων στους αγρότες εκείνους που δε θα μπορούν να... εμποδίσουν τη μεταλλαγμένη γύρη να εισβάλλει στις συμβατικές καλλιέργειες.

Αγνωστες οι συνέπειες
για τον άνθρωπο


Associated Press

Πλήθος ερευνών από ανεξάρτητα επιστημονικά ιδρύματα και επιστήμονες αποδεικνύουν τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν οι ΓΤΟ για την ανθρώπινη υγεία. Σε ημερίδα που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δ. Ρουπακιάς, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η λήψη αυτών των τροφών, αφού τις περισσότερες φορές προέρχονται από διαφορετικά γένη που δε συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην τροφική αλυσίδα. Η αλεργιογόνος δράση των ΓΤΟ, η μείωση της δραστικότητας των αντιβιοτικών στον άνθρωπο και μια σειρά άλλοι κίνδυνοι έχουν διαπιστωθεί και αποδειχτεί πειραματικά. Ακόμα και σε έρευνα (GM Science Review) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και έγινε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης από επιτροπή επιστημόνων, γίνεται λόγος για κινδύνους που κρύβουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα: «Ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων από τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολύ μικρός» και φυσικά τονίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι έρευνες πριν απελευθερωθεί η καλλιέργεια και εμπορία των ΓΤΟ.

Απόλυτος έλεγχος
από τις πολυεθνικές

Η κατοχύρωση της πατρότητας των ΓΤΟ δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές εταιρίες να χρησιμοποιούν μονοπωλιακά τη νέα τεχνολογία, σχεδιάζοντας και παράγοντας προϊόντα που εξυπηρετούν τους δικούς τους στόχους, συγκεντρώνοντας στα χέρια τους ολοένα και περισσότερο πλούτο και εξουσία. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης ΓΤΟ, η αμερικανική Mosanto, αναπτύσσει την τεχνολογία γονιδίου στείρωσης, με σκοπό να περιορίσει αρχικά και να εξαφανίσει στο μέλλον την πανάρχαια πρακτική των γεωργών να διατηρούν μέρος της παραγωγής τους για τη σπορά της επόμενης χρονιάς. Στόχος των πολυεθνικών είναι ο απόλυτος έλεγχος της αγοράς των σπόρων, κάτι που θα είχε ως φυσική συνέπεια την εξάρτηση των παραγωγών όλων των χωρών από αυτές.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθούν τα λόγια του Δ. Ρουπακιά, όπως τα είχε πει στη συγκεκριμένη ημερίδα, σχετικά με την περιβόητη σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από ΓΤΟ: «Η σήμανση μπορεί να προστατεύει το δικαίωμα της ελευθερίας του ατόμου στην επιλογή, δεν προστατεύει όμως τη φύση από πιθανή γονιδιακή αναστάτωση και μόλυνση στο βάθος του χρόνου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περαιτέρω βήματα νομιμοποίησης από την ΕΕ (2014-06-12 00:00:00.0)
Αποφασιστικό «όχι» σε όλα τα «μεταλλαγμένα»! (2014-06-12 00:00:00.0)
Τα «μεταλλαγμένα» συμφέροντα προκαλούν (2011-04-20 00:00:00.0)
Πρακτικές χειραγώγησης της επιστήμης από διατροφικά μονοπώλια (2009-08-23 00:00:00.0)
Μεταλλαγμένα: άνθρωποι ή πολυεθνικές; (2004-06-19 00:00:00.0)
Προέχουν τα «μεταλλαγμένα» κέρδη των πολυεθνικών (2002-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ