Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τους άνοιξε την όρεξη η πρόταση για τζάμπα εργάτες

Απόλυτη ασυδοσία στις εργασιακές σχέσεις και νέες πρόσθετες επιδοτήσεις, πέρα από την ικανοποιητική, όπως τη χαρακτήρισαν, προσφορά τζάμπα εργατών από τη δεξαμενή των επιδοτούμενων ανέργων, ζητούν οι βιομήχανοι της βόρειας Ελλάδας. Αυτό έκανε καθαρό χτες ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δ. Συμεωνίδης στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε προχτές ο σύνδεσμος με κυβερνητικά στελέχη.

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που τροποποιεί τον αναπτυξιακό νόμο έτσι που να περιέχει περισσότερα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, ο ΣΒΒΕ εκτιμά ότι αυτό δεν είναι ικανό να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ δήλωσε ότι, αν και το «κέντρο βάρους» του νέου νόμου τοποθετείται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο στόχος αυτός καταδικάζεται σε αποτυχία, λόγω ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδίου. Κατά τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, η επίδραση των νέων ρυθμίσεων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι ουδέτερη έως και αρνητική, στο βαθμό που η ενισχυόμενη απασχόληση συνδέεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υποστήριξε ότι η μεθοδολογία υλοποίησης του συγκεκριμένου στόχου που συνδέει την επιχορήγηση με τις θέσεις απασχόλησης καθώς και η διατήρησή τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταφέρει όλο το βάρος της υλοποίησης του στόχου στην πλευρά του επενδυτή ο οποίος είναι δεδομένο ότι με το υφιστάμενο εργασιακό θεσμικό πλαίσιο δεν πρόκειται να αποδεχτεί. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει δυνατότητα πρόσθετης ενίσχυσης των θέσεων εργασίας.

Ο Δ. Συμεωνίδης για μια ακόμη φορά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του ΣΒΒΕ με τον υπουργό Εργασίας, ενώ παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος σχετικά με τις προτάσεις του υπουργείου για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, ώστε οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μπορούν να απασχολούνται σε επιχειρήσεις, λαμβάνοντας το επίδομα ανεργίας και οι επιχειρήσεις να καλύπτουν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, όπως γίνεται φανερό και από την παραπάνω συνέντευξη, οι βιομήχανοι δε φαίνεται να σταματούν τις απαιτήσεις τους. Δε φτάνει που τους προμηθεύει η κυβέρνηση τζάμπα εργάτες, όπως θα συμβεί με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης του υπουργείου. Θα πρέπει, λένε, να υπάρξει και πρόσθετη ενίσχυση των θέσεων εργασίας πέρα από τα άλλα «αναπτυξιακά κίνητρα» που τους δίδονται. Συγκεκριμένα την προοπτική αυτή τη βλέπουν να εξυπηρετείται με την παροχή πρόσθετης επιχορήγησης για επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης θέτουν πάλι επί τάπητος και την παραπέρα αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ