Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στο στόχαστρο πάλι το ωράριο

Στην ημερήσια διάταξη διατηρεί πάντα η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μπαίνει στο «τραπέζι» των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών, στο όνομα της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας». Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Δ. Δασκαλόπουλο και Π. Παντελιάδη αντίστοιχα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Χ. Κουρής, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης αναβάθμισης του ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων, στην ουσία της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συμμάχους στην ασκούμενη πολιτική.

Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, στη συνάντηση συζητήθηκαν ...«θεσμικά θέματα» και μέσα σε αυτά, από ό,τι φάνηκε, κυβέρνηση και επιχειρηματίες εξετάζουν και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο, κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο, χρήζει «αναγκαίων θεσμικών αλλαγών». Και ενώ ο ίδιος δε διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, μίλησε για «χάος» στο ωράριο που εφαρμόζεται στην περιφέρεια, επειδή - όπως είπε - εκεί το ωράριο καθορίζεται από τα κατά τόπους νομαρχιακά συμβούλια. Αποκαλύπτοντας, πάντως, ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν έβγαλε από την ημερήσια διάταξη το θέμα του ωραρίου και της ικανοποίησης των αξιώσεων των πολυκαταστημάτων για πλήρη απελευθέρωση, μίλησε για «ενδεχόμενο να ερευνηθεί η δυνατότητα μιας συνολικότερης γενικότερης κατεύθυνσης για όλη τη χώρα».

Κατά τα άλλα και παρά το γεγονός ότι τα λαϊκά εισοδήματα «καίγονται» στο βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κάθε λογής κερδοσκόπων από τις ανατιμήσεις στην αγορά, η ακρίβεια πέρασε «στα ψιλά» των δηλώσεων τόσο του υπουργού Ανάπτυξης όσο και των προέδρων του ΣΕΣΜΕ και του ΣΕΛΠΕ. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων τροφίμων υποστήριξε ότι το θέμα των ανατιμήσεων είναι συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων - ακόμα και της εξασφάλισης κερδών σε όσους έχουν μετοχές των επιχειρήσεων του κλάδου που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο(!). Οσο για το ακριβές ποσοστό των επερχόμενων ανατιμήσεων, δήλωσε λακωνικά ότι «τα τελευταία έξι χρόνια οι ανατιμήσεις στη βιομηχανία τροφίμων είναι κάτω από το ύψος του πληθωρισμού». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν γνωστοποιηθεί αυξήσεις τιμών σε γαλακτοκομικά της τάξης του 3%-5% και σε λάδια στο ύψος του 5%.

Επίσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε να αναδιπλώνεται όσον αφορά στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επέκταση των ενδεικτικών τιμών και σε άλλα είδη εκτός από τα εμφιαλωμένα νερά κάτω από την αντίδραση των επιχειρηματιών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι ενδεικτικές τιμές μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε ανατιμήσεις και όχι σε συγκράτηση των τιμών. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι ενδεικτικές τιμές θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα προϊόντα και σε περιόδους όπως η τουριστική, που είναι εντονότερη η εκδήλωση κερδοσκοπικών φαινομένων.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ληφθεί στις αρχές Σεπτέμβρη και οι αυξήσεις δε θα έχουν αναδρομική ισχύ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαφτίζει «συμφωνία» τις εποχικές προσφορές (2009-03-27 00:00:00.0)
Προαναγγέλλουν νέες ανατιμήσεις μέχρι 13% (2004-12-17 00:00:00.0)
«Παζάρια» για το ύψος των νέων ανατιμήσεων (2004-03-23 00:00:00.0)
Στις 5,5 δραχμές οι νέες ανατιμήσεις (2000-06-29 00:00:00.0)
Η ασυδοσία αποθρασύνει (1999-05-19 00:00:00.0)
Οι έμποροι "φταίνε" για τις ανατιμήσεις! (1998-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ