Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους θέλουν χωρίς επιδότηση

Η ΕΕ σχεδιάζει να κόψει την επιδότηση λαδιού για όσους καλλιεργούν μέχρι ένα στρέμμα ή έχουν μέχρι 15 ελαιόδεντρα!

Καινούρια «φασούλια» σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας και των μικρών ελαιοπαραγωγών βγαίνουν μέρα με τη μέρα, όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης των νέων προτάσεων της ΕΕ για το λάδι. Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά τη σύσκεψη της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για να διαμορφώσει υποτίθεται σθεναρές διαπραγματευτικές θέσεις ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου, οι παραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 15 ελαιόδεντρα ή μέχρι ένα στρέμμα, δε θα δικαιούνται επιδότησης με το νέο προτεινόμενο καθεστώς!

Αυτό αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στο αρχικό κείμενο σκέψεων της Κομισιόν, ενόψει των σχεδιαζόμενων προτάσεων για την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΟΑ λαδιού. Πρόκειται για άλλο ένα σαφές δείγμα στο πού το πάει η Κομισιόν, μετά και την ψήφιση επί ελληνικής προεδρίας της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ. Για το θέμα αυτό από το υπουργείο Γεωργίας τηρείται μέχρι τώρα σιγή ιχθύος, αλλά είναι σίγουρο πως αν κάτι τέτοιο γίνει πράξη περισσότεροι από 100.000 μικροί Ελληνες παραγωγοί (που παράγουν μέχρι και 300 κιλά λάδι το χρόνο) θα θιγούν και θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ελαιοκαλλιέργεια. Οπως ανέφεραν οι σχετικές πληροφορίες, τα στοιχεία που υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ, δείχνουν πως σε σύνολο 2.200.000 παραγωγών περίπου, οι 300.000 έχουν κάτω από 15 δέντρα ή κάτω από 1 στρέμμα. Οσο για την κυβέρνηση είναι εμφανές πως θα θέσει κι αυτό το θέμα στο διαπραγματευτικό οπλοστάσιό της...

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως οι σχετικές πληροφορίες για την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΟΑ λαδιού αναφέρουν πως η όποια επιδότηση προκύψει πρόκειται να αποσυνδεθεί πλήρως από την παραγωγή, στη βάση των ήδη ληφθέντων αποφάσεων για τη νέα ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτή, για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ οι νέες αποσυνδεδεμένες επιδοτήσεις θα μειώνονται κατά τα οριζόμενα της λεγόμενης διαφοροποίησης ή αλλιώς μοντουλέισον. Το 65% περίπου της νέας ενίσχυσης θα είναι εισοδηματική και θα δίνεται με βάση τα ιστορικά στοιχεία των επιδοτήσεων της πενταετίας 1998 - 2002. Ενα ποσοστό 30% θα δίνεται με βάση τον αριθμό των καλλιεργούμενων με ελαιόδεντρα στρεμμάτων. Τέλος ένα ποσοστό 5% θα δίνεται κατόπιν υποβολής προγραμμάτων στην ΕΕ και τήρησης διαφόρων όρων που θα τεθούν σχετικά. Ανάμεσα σ' αυτά θα είναι και η δακοκτονία, η οποία θα γίνεται στο εξής με ευθύνη των ομάδων παραγωγών και με αποκλειστικά έξοδα των παραγωγών.

Πάντως ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε χτες πως η ιταλική προεδρία επιδιώκει να καταθέσει τη σχετική πρόταση αναθεώρησης η Κομισιόν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Σεπτέμβρη, ή το αργότερο του Οκτώβρη, προκειμένου να κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την 1η Νοέμβρη 2003 και να συζητηθεί εκεί πριν το κλείσιμο των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει των ευρωεκλογών του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ