Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Καταγγελίες για το Συμπόσιο

Επιστολή διάβημα προς το διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Ρ. Αντερσον, με παράλληλη κοινοποίηση προς τους Βρετανούς υπουργούς Πολιτισμού και Εξωτερικών έκανε ο Ελληνας επιτετραμμένος στο εξωτερικό Κων. Μπίτσιος. Στην επιστολή επισημαίνει ότι έγιναν ηθελημένες προσπάθειες από τους Βρετανούς να θολώσουν τα νερά και να γκρεμίσουν το ελληνικό αίτημα για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Επίσης τονίζει ότι «η ελληνική πλευρά είχε την εντύπωση ότι το Συμπόσιο θα είχε ως επίκεντρο το θέμα του καθαρισμού των Μαρμάρων. Εμείς τιμήσαμε αυτή την αντίληψη και είναι λυπηρό ότι η συζήτηση απομακρύνθηκε σε άσχετα θέματα». Ο Ελληνας επιτετραμμένος θίγει εξάλλου την αφαίρεση του λόγου από τον σύμβουλο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, όταν «προσπάθησε να θίξει ορισμένες από τις ατέλειες του Συμποσίου», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η συζήτηση είχε στραφεί σε δευτερεύουσες τεχνικές λεπτομέρειες και ότι ένας αριθμός ομιλητών έκανε προσωπικές επιθέσεις στον Σεν Κλερ.

Η ελληνική επιστολή δημοσιεύτηκε ολόκληρη στους «Τάιμς» του Λονδίνου και στην ίδια εφημερίδα ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, Αν. Σνόντγκρας, δηλώνει ότι «το Συμπόσιο δεν ανταποκρίθηκε στον τίτλο του». Επίσης άλλος σύνεδρος σχολιάζει: « Τίποτα δε βγήκε από αυτό το Συμπόσιο. Το θέμα δε συζητήθηκε όπως έπρεπε. Χρησιμοποιήθηκαν παρελκυστικές τακτικές. Ο στόχος τους ήταν να μειώσουν τον Σεν Κλερ, διότι τόλμησε να αποκαλύψει ότι κρατούσαν κρυφό το σκάνδαλο».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του καλεί τη βρετανική κυβέρνηση «να επιστρέψει τα γλυπτά στο φυσικό τους χώρο, στην Αθήνα, από την οποία αρπάχτηκαν βίαια. Η ταυτόχρονη με το Συμπόσιο διοργάνωση δεξίωσης στην αίθουσα των γλυπτών, που κατάπληκτοι είδαμε στα ΜΜΕ ήταν απαράδεκτη και προσβλητική. Τα σύμβολα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού χρησιμοποιήθηκαν για άλλη μια φορά ως συμπληρωματικά στοιχεία δεξιώσεων, πράγμα που καταβαραθρώνει κάθε έννοια σεβασμού στον πολιτισμό που έθρεψε και γαλούχησε την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων δήλωσε: «Η επιστροφή των Μαρμάρων στη θέση τους, λόγω της ιστορίας και του συμβολισμού τους για τον παγκόσμιο πολιτισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πράξη που θα ικανοποιούσε όλους του λαούς που αισθάνονται ότι κάτι πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της λεγόμενες πολιτισμένης και αναπτυγμένης ανθρωπότητας, ως εκδήλωση μεταμέλειας ή έστω αναγνώρισης ότι τα πλείστα των μνημείων, που όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι χαιρόμαστε στα μουσεία μας προήλθαν όχι μέσα από νόμιμες διαδικασίες, αλλά αποκτήθηκαν, κατά κανόνα, μέσω εγκληματικών πράξεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ