Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επανακαθορισμό αρχών για τις συνομιλίες ζητά ο Ντενκτάς

Επανακαθορισμό των αρχών, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ζητεί, για άλλη μια φορά, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε πως το θέμα δεν είναι αν οι συνομιλίες θα αρχίσουν ή όχι το Σεπτέμβρη αλλά ποιες συνομιλίες θα διεξαχθούν και αυτό πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης πριν από την έναρξή τους.

Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναγνωρίσει τη λεγόμενη κυριαρχία του ψευδοκράτους και τη συνέχιση της ύπαρξής του, δεν υπάρχει λόγος για συνομιλίες.

Εξάλλου, ζήτησε τη συνεργασία των κομμάτων που τον υποστηρίζουν στις λεγόμενες εκλογές του Δεκέμβρη και χαρακτήρισε ερασιτεχνικές τις δημοσκοπήσεις, που φέρουν την αντιπολίτευση να προηγείται.

Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δεν προτίθεται να προσκαλέσει τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη για να συναντηθούν εκτός εάν το ζητήσει ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Κόφι Ανάν, σαφώς ενοχλημένος από τη στάση του Ντενκτάς στη Χάγη αλλά και για τις μετέπειτα τοποθετήσεις του για το σχέδιο ( «το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό»), έχει ξεκαθαρίσει προς τους συνεργάτες του ότι δεν προτίθεται να έχει την πρωτοβουλία για συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη. «Θα πρέπει να ζητήσει ο ίδιος συνάντηση και να είναι έτοιμος να μου πει κάτι το διαφορετικό απ' ό,τι συνήθως αναφέρει», φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του ο Γενικός Γραμματέας.

Σημειώνεται ότι ο Ραούφ Ντενκτάς προτίθεται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για ιατρικές εξετάσεις τον Οκτώβρη και όπως αναφέρουν πληροφορίες, προγραμματίζει και σειρά επαφών. Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όταν ο δεύτερος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Νέο κόμμα στα κατεχόμενα

Την ίδρυση νέου κόμματος στα κατεχόμενα αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρισλι», το νέο κόμμα θα φέρει την ονομασία «Κόμμα της Λύσης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι με απόφαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου συνεχίζονται οι προετοιμασίες για λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, ενώ και ο ραδιοφωνικός σταθμός, που ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, έχει ζητήσει άδεια για λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού. Το κατοχικό καθεστώς, ωστόσο, κωλυσιεργεί για να μην παραχωρηθεί άδεια πριν από τις λεγόμενες εκλογές του Δεκέμβρη.

Η «Κίπρισλι» αναφέρεται και σε σενάριο, που φέρει το Ραούφ Ντενκτάς να παραιτείται από τη θέση του λεγόμενου προέδρου και να κατέρχεται στις εκλογές επικεφαλής των δεξιών κομμάτων.

Ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τα κόμματα, που τον υποστηρίζουν, να συνεργαστούν στις λεγόμενες εκλογές, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις κάθε μέρα (2003-02-28 00:00:00.0)
Δε διαφαίνονται ελπίδες προόδου (2002-10-05 00:00:00.0)
Απορρίπτεται κατηγορηματικά η λύση δύο χωριστών κρατών (2002-08-06 00:00:00.0)
Η ετήσια έκθεση του Κόφι Ανάν (2001-09-22 00:00:00.0)
Παρακαλούν τον Ντενκτάς να συνομιλήσει (2001-01-10 00:00:00.0)
"Φωτιές" ανάβει ένα έγγραφο πριν ακόμη κατατεθεί (1997-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ