Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλληλοκατηγορίες ΟΗΕ - κατακτητών

Την ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων για τη διατήρηση της ασφάλειας, έθιξε ο ΓΓ του ΟΗΕ, σπεύδοντας στη Νέα Υόρκη για την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά το φονικό πλήγμα στο κτίριο του Οργανισμού στη Βαγδάτη

Οι αμερικάνικες κατοχικές δυνάμεις στήθηκαν τώρα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ

Associated Press

Οι αμερικάνικες κατοχικές δυνάμεις στήθηκαν τώρα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

«Η δύναμη κατοχής έχει την ευθύνη της διατήρησης της τάξης και της ασφάλειας στο Ιράκ», δήλωνε με νόημα ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να επανεξετάσει το ρόλο του Οργανισμού στο Ιράκ, μετά τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην έδρα του στη Βαγδάτη. Την έλλειψη σχεδιασμού και την ύπαρξη κενών στον τομέα ασφαλείας μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου καθεστώτος εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων αναγνώρισε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος προανήγγειλε ότι η χώρα του θα προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης που θα ενισχύει το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, παρά τις σαφείς αντιρρήσεις που έχει προβάλει μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον.

Την υποψία ότι η επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη είναι μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου και όχι απλώς μια μεμονωμένη πράξη διατύπωσε ο Κόφι Ανάν, αν και τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από όλα κρύβεται η «αλ Κάιντα». Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός θα επιμείνει στην παροχή βοήθειας προς το Ιράκ, αλλά παραδέχτηκε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας και το εύρος των δραστηριοτήτων του Οργανισμού στο Ιράκ.

Προς το παρόν, όπως δήλωνε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Σαλίμ Λόνε, δεν υπάρχουν σχέδια μαζικής αποχώρησης των εργαζομένων του ΟΗΕ από τη χώρα. Ο Λόνε δεν επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες περί μετακίνησης των ξένων εργαζομένων στον ΟΗΕ στο Ιρμπίλ, στις κουρδικές περιοχές, ή στο Αμμάν της Ιορδανίας. Αντίθετα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακάλεσε τους 3 από τους 6 αντιπροσώπους του στο Ιράκ. Αργά το βράδυ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσαν την αποχώρηση όλων των υπαλλήλων τους από το Ιράκ, κίνηση που θεωρείται πλήγμα για επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες
αυξάνονται τα ερωτήματα


Associated Press

Στη Βαγδάτη, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα ερείπια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ αναμενόταν το απόγευμα να φθάσει και σωστικό συνεργείο από την Τουρκία. Μέχρι χτες το απόγευμα, ο απολογισμός των νεκρών είχε φτάσει τους 24, στους οποίους συγκαταλέγονταν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και των διαφόρων προγραμμάτων του ή συνεργαζόμενοι με τον Οργανισμό, από την Ισπανία, την Αίγυπτο, τις Φιλιππίνες, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αρκετές άλλες χώρες. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 105, ενώ παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια. Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έσβηναν ώρα με την ώρα.

Αξιωματούχοι του FBI εκτιμούσαν ότι πιθανότατα επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, καθώς στο σημείο, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του κατεστραμμένου αυτοκινήτου, βρέθηκαν μέλη ανθρωπίνου σώματος. Οι ίδιοι δήλωναν ότι στο αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη 680 κιλών, η οποία συνοδευόταν από εκατοντάδες κιλά πυρομαχικά σοβιετικής κατασκευής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απάντησαν στις έμμεσες κατηγορίες του ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός είχε αναλάβει μόνος του την ευθύνη της ασφάλειάς του. Εντούτοις, ο επικεφαλής του φιλοαμερικανικού Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, υποστήριζε ότι το Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο που έχει διορίσει η κατοχική διοίκηση, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με τον Πολ Μπρέμερ στις 14 Αυγούστου, είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς ότι υπάρχουν πληροφορίες για την «πραγματοποίηση μιας μεγάλης επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε μη αμερικανικό στόχο».

Μπρέμερ: «Ολα υπό έλεγχο»

Ο Μπρέμερ, χτες, προσπαθούσε να πείσει ότι υπάρχει βελτίωση στον τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ «παρά το πρωτοφανές, πλην αποσπασματικό, αυτό περιστατικό κλιμάκωσης τρομοκρατικών ενεργειών». Υποστήριξε ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι έργο της «Ανσάρ αλ Ισλάμ», που συνδέεται με την «αλ Κάιντα» ή και υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος, ενώ επανέλαβε ότι έχουν εντοπιστεί πολλά «ξένα τρομοκρατικά στοιχεία εντός Ιράκ». Οι διαβεβαιώσεις του Μπρέμερ, πάντως, δε φαίνεται να ηρεμούν τα πνεύματα και η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευε, χτες, εκτενή ανάλυση, σύμφωνα με την οποία η επίθεση στόχευε στο να εντείνει τη δικαιολογημένη εντύπωση ότι επικρατεί χάος στο Ιράκ, να φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τις ΗΠΑ και να εκφοβίσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η χειρότερη επίθεση που δέχτηκε ο ΟΗΕ κατά την 58ετή ιστορία του έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό ως προς το στόχο και τα κίνητρά της. Ο ίδιος ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, 55χρονος Σέρτζιο Βιέρια ντε Μέλο που ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια, δήλωνε στην τελευταία συνέντευξή του, σε εφημερίδα της πατρίδας του (Βραζιλία) που δημοσιεύτηκε μόλις χτες, ότι «ο ιρακινός λαός είναι εξαιρετικά φιλικός προς τον ΟΗΕ και δεν πρόκειται ποτέ να φανεί επιθετικός εναντίον του. Λειτουργούμε με μοναδική ασφάλεια τη φήμη και τις καλές μας σχέσεις με τους Ιρακινούς, οι οποίοι σαφώς βιώνουν μια από τις πλέον εξευτελιστικές στιγμές της ιστορίας τους, υποκείμενοι σε κατοχή, που πρέπει τάχιστα να λήξει».

Οι εξελίξεις στη Βαγδάτη επισκίασαν, χτες, άλλη μια επίθεση με ρουκέτες που δέχτηκε αμερικανική αυτοκινητοπομπή στο Τικρίτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός εργαζόμενος σε κατασκευαστική εταιρία και να τραυματιστούν 2 στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ