Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Μικρές οι προσδοκίες για τις συνομιλίες του Πεκίνου...

ΣΕΟΥΛ.- Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σεούλ συμφώνησαν χτες σε ένα πράγμα: οι (προγραμματισμένες για τις 27-29 Αυγούστου) συνομιλίες του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα θα είναι η απαρχή μίας μακράς διαδικασίας και όχι μία εσπευσμένη «λύση» με στόχο την άρση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή...

Το χορό των δηλώσεων για το αποτέλεσμα των επικείμενων συνομιλιών του Πεκίνου έσυρε χτες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Γον Γιανγκ-κουάν που επέστησε την προσοχή ενάντια στις υψηλές προσδοκίες που, όπως είπε, τρέφουν ορισμένοι αναφορικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Το όλο ζήτημα δε θα λυθεί με έναν ή δύο γύρους συνομιλιών... Πρέπει να δούμε τις συνομιλίες του Πεκίνου ως την αρχή μίας μακράς διαδικασίας επίλυσης του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος» είπε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός, καλώντας παράλληλα όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΛΔ Κορέας κλπ.) να μην προβούν σε ενέργειες που θα εντείνουν την ένταση στην περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας.

Στον ίδιο τόνο κυμάνθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα, Τόμας Χάμπαρντ. «Δεν εισερχόμαστε στις συνομιλίες δίχως κάποιες ελπίδες και αισιοδοξία πως θα πετύχουν. Ομως, θεωρώ πρόωρες τις ελπίδες για γρήγορα αποτελέσματα...» είπε.

Οι δηλώσεις των παραπάνω έγιναν ενώ η ΛΔ Κορέας κατηγόρησε τη Σεούλ πως ανέπτυξε ένα άρμα μάχης εντός της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που διαχωρίζει τη ΛΔ με τη Ν. Κορέα. Το Νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες «προπαγάνδας».

Ολα αυτά ενώ χτες έφθασε τελικώς στη Σεούλ αντιπροσωπεία Βορειοκορεατών αθλητών που θα συμμετάσχει στους Διεθνείς Πανεπιστημιακούς Αθλητικούς Αγώνες. Παράλληλα, επιτροπές οικονομικών αξιωματούχων Νότιας και ΛΔ Κορέας ανακοίνωσαν πως τίθενται άμεσα σε ισχύ οι προ τριών ετών συμφωνίες για διμερή οικονομική συνεργασία και για δραστηριοποίηση νοτιοκορεατικών εταιριών σε περιοχές της ΛΔ Κορέας.

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν το Δεκέμβρη του 2000 αναφέρουν πως οι δύο χώρες θα προστατεύσουν αμφότερες τις επενδυτικές δραστηριότητες, θα αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση κύκλου εργασιών και θα ανοίξουν άμεση δίοδο για οικονομικές συναλλαγές καθιερώνοντας ομάδα εμπορικών αξιωματούχων που θα διευθετούν τυχόν εμπορικές διενέξεις... Σε σχετική ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης σημειώνεται πως το αποτέλεσμα των διμερών εμπορικών σχέσεων Σεούλ-Πιονγκγιάνγκ κατά το 2002 αφορούσε κίνηση κεφαλαίων ύψους άνω των 641.000.000 δολαρίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίκεινται συνομιλίες Σεούλ - Πιονγιάνγκ για τα πυρηνικά (2011-09-17 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο και πάλι το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας (2010-11-23 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η άρση των τραπεζικών κυρώσεων (2006-11-02 00:00:00.0)
Επίκεινται συναντήσεις για νέο γύρο συνομιλιών στο Πεκίνο (2004-04-30 00:00:00.0)
Αντιθέσεις σχετικά με το πλαίσιο «ειρηνευτικών συνομιλιών»... (2003-02-12 00:00:00.0)
Ζητούν απ' τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν διάλογο... (2003-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ