Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πρακτική κατάφωρου κυβερνητικού εμπαιγμού

Τους ξεκληρίζουν με δικά τους χρήματα και ...θα τα «τρώνε» άλλοι!

Αποψη από τις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών την άνοιξη
Αποψη από τις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών την άνοιξη
Αλλη μια ανακοίνωση κοροϊδία, αυτή τη φορά των καπνοπαραγωγών, έβγαλε το υπουργείο Γεωργίας, για να διαφημίσει μια μεσοβέζικη απόφαση, που υπέγραψε ο υφυπουργός Βαγ. Αργύρης και η οποία αφορά όσους παρέδωσαν τις ποσοστώσεις καπνού στην ΕΕ, έναντι μιας επιδότησης - αποζημίωσης.

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται πως χρηματοδοτούνται δράσεις για τους καπνοπαραγωγούς που εγκατέλειψαν την καπνοκαλλιέργεια, και επιδιώκεται να εμφανιστεί ως μεγάλη κυβερνητική παροχή... Παράλληλα, επιδιώκεται η δημιουργία κλίματος καθησυχασμού προς τους χιλιάδες καπνοπαραγωγούς, που λίαν συντόμως θα οδηγηθούν εκτός καλλιέργειας, ότι κάπως θα τους βολέψουν... Ομως, στην πραγματικότητα πρόκειται για την αποθέωση της κοροϊδίας και της υποκρισίας. Γιατί τα λεφτά αυτά παρακρατούνται από την επιδότηση των καπνοπαραγωγών υπέρ του λεγόμενου Ταμείου Καπνού, για να επιδοτηθεί στη συνέχεια το προσχεδιασμένο ξεκλήρισμά τους! Το ποσοστό του παρακρατήματος αυτού αυξάνεται φέτος στο 3% από 2% που ήταν πέρσι και μπορεί να φτάσει το 5% το χρόνου. Κι όπως εξ αρχής φαίνεται, τα λεφτά αυτά δε θα πηγαίνουν σε αποχωρούντες καπνοπαραγωγούς, αλλά σε διάφορους επιτήδειους, που θα αναλαμβάνουν διάφορα ψευτοπρογράμματα επανακατάρτισης - επιμόρφωσης, σύνταξης μελετών και παροχής συμβουλών!...

Υποτίθεται ότι φέτος πρόκειται να μοιραστούν 3,8 εκατ. ευρώ περίπου μέσω του Ταμείου Καπνού για όσους παρέδωσαν πέρσι τις ποσοστώσεις καπνού στην ΕΕ. Θεωρητικά πρόκειται για 515 παραγωγούς που η ΕΕ τους «αγόρασε» 1.003 τόνους καπνού (βασικά τσεμπέλια και μαύρα). Αυτό έγινε για πρώτη χρονιά πέρσι, επειδή οι όροι εξαγοράς που τέθηκαν ήταν απαγορευτικοί, για να αγοράσουν ποσοστώσεις άλλοι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Οπως λέγεται, μόνο έξι μεγάλοι παραγωγοί κατάφεραν να αγοράσουν κάποιες ποσοστώσεις, πέρσι. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως στο σχετικό κοινοτικό κανονισμό 2182/2002 αναφέρεται, εκτός των άλλων, ότι η αξία της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει το 75% του όγκου των επιλέξιμων δαπανών για επαναπροσανατολισμό εκτός καπνού και κυρίως για δράσεις εκτός γεωργίας. Το ύψος της χρηματοδότησης θα είναι μέχρι το τριπλάσιο του ετήσιου πριμ παραγωγής που λάμβαναν οι καπνοπαραγωγοί, πριν σταματήσουν την καπνοκαλλιέργεια, ενώ όσοι είχαν ποσόστωση κάτω από 500 κιλά αποκλείονται. Από την άλλη, οι επιλέξιμες δαπάνες φτάνουν έως και 100%, για επιμόρφωση, μελέτες και συμβουλές, που θα αναλάβουν διάφορα, γραφεία, εταιρίες και φορείς, χωρίς πολλούς πολλούς όρους και γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως ισχύει αντίστοιχα για τους αποχωρούντες καπνοπαραγωγούς.

Το κακό, όμως, είναι ότι η ΕΕ έχει διαγράψει την καπνοκαλλιέργεια από τον ευρω-χάρτη, χωρίς να πολυσκοτίζεται τι θα απογίνουν οι δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται οι νέες φαρμακερές προτάσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Καπνού και οι οποίες θα κινούνται στην κατεύθυνση των αρνητικών μέτρων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι νέες επιδοτήσεις στα καπνά θα είναι εισοδηματικές και θα γίνουν περικοπές από ένα όριο και πάνω. Θα δίνεται η δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς να λαμβάνουν ένα μέρος των ενισχύσεων που έπαιρναν ως εισοδηματική ενίσχυση (κάτι σαν προνοιακό βοήθημα) χωρίς να παράγουν καπνά. Επίσης ένα μέρος των νέων ενισχύσεων θα δίνεται με βάση το στρέμμα και διάφορους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ τα προγράμματα επανακατάρτισης και επιμόρφωσης και απομάκρυνσης από την αγροτική παραγωγή, θα έχουν την «τιμητική» τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ