Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αρση της αμνηστίας από το Κογκρέσο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η Γερουσία της Αργεντινής ακύρωσε χτες δύο νόμους που χορηγούσαν αμνηστία, από τα τέλη της δεκαετίας του '80, σε χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιωτικούς που κατηγορούνται για απαγωγές, βασανιστήρια, δολοφονίες και άλλα εγκλήματα σε βάρος αριστερών στη διάρκεια της δικτατορίας (1976 - '83). Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 47 Γερουσιαστές, 7 το καταψήφισαν ενώ 21 απείχαν. Την προηγούμενη βδομάδα το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί και από την Κάτω Βουλή του Κογκρέσου.

Την απόφαση επικρότησαν αντιπρόσωποι της οργάνωσης «Μητέρες της Πλατείας του Μάη» που είχαν συγκεντρωθεί στους εξώστες και στους διαδρόμους της Γερουσίας κρατώντας φωτογραφίες των εξαφανισμένων παιδιών τους.

Τον τελικό λόγο για την επικύρωση του νομοσχεδίου έχει πάντως το Ανώτατο Δικαστήριο (στο οποίο αναμένεται να καταφύγουν οι υποστηρικτές των εγκληματιών) αλλά η απόφαση δεν προβλέπεται να εκδοθεί σύντομα. Οι ηγετικές φυσιογνωμίες της δικτατορίας δεν απειλούνται πάντως ευθέως από την ακύρωση της αμνηστίας. Ο Χόρχε Βιντέλα και ο Εμίλιο Μασέρα είχαν δικαστεί και καταδικαστεί το 1985 μαζί με άλλα τρία στελέχη της χούντας και λίγα χρόνια αργότερα είχαν αμνηστευτεί από τον τότε Πρόεδρο Κάρλος Μένεμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ