Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Τηλεόραση
Οι συνθέτες της Σμύρνης και της Πόλης

Αφιερωμένη στους Ελληνες συνθέτες της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης είναι η εκπομπή «Ποιητική αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 24 Αυγούστου, 6 με 8 το απόγευμα, στον «902 Αριστερά στα FM».

Η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη. Δύο πολιτείες - θρύλοι στην ιστορία του ελληνισμού. Χάνεται η ιστορία τους στα βάθη των αιώνων και οι σκεπές των σπιτιών τους βρέχονται στην αρμύρα του Βοσπόρου και του Αιγαίου... Εκατομμύρια άνθρωποι που περπάτησαν, έζησαν, ονειρεύτηκαν και τραγούδησαν στα σοκάκια τους. Οι συνθέτες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, ήρθαν στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί και τους μουσικούς δρόμους τους και άλλαξαν για πάντα τη μουσική εδώ, καθώς «μπόλιασαν» την ελληνική μουσική με εκπληκτικές μελωδίες και τραγούδια. Ταυτόχρονα ερμήνευσαν, έστω και χωρίς να το γνωρίζουν ή να το επιδιώκουν, τις βαθύτατες κοινωνικές αλλαγές που συντελούνταν στην Ελλάδα. Κάτω από τη δική τους επίδραση, ήρθε στην Ελλάδα και αναπτύχθηκε το ρεμπέτικο, το αστικό λαϊκό τραγούδι.

Η μουσική τους θα είναι πάντα αντικείμενο μελέτης και έμπνευσης και δεν είναι τυχαίο πως πολλοί νέοι καλλιτέχνες, αρκετά συχνά, ξεκινούν την πορεία τους από ήχους και ρυθμούς που θυμίζουν τους μεγάλους αυτούς μουσικούς. Θα ακουστούν τραγούδια των: Γρηγόρη Ασίκη, Ανέστη Δελιά (Αρτέμη), Αντώνη Διαμαντίδη (Νταλγκά), Γιάννη Δραγάτση (Ογδοντάκη), Κώστα Καρύπη, Δημήτρη Μπαρούση (Λορέντζος), Σταύρου Παντελίδη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Παναγιώτη Τούντα, Σπύρου Περιστέρη, Κώστα Σκαρβέλη (Παστουρμά), Ευάγγελου Σοφρωνίου, Απόστολου Χατζηχρήστου, Γιώργου Ροβερτάκη, Γιώργου Μητσάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ