Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΗΛΙΟ
Αγρότες σε απόγνωση

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης για τις ζημιές από την κακοκαιρία και χαλαζόπτωση της 10ης Αυγούστου

Σε δραματική οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί των ορεινών Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου Πηλίου μετά την κακοκαιρία της 10/8/03 με την πρωτοφανή χαλαζόπτωση σε διάρκεια και μέγεθος που κατέστρεψε έτοιμη, σχεδόν, για συλλογή και διάθεση παραγωγής σε μήλα και αχλάδια, αλλά και σε ελιές, κηπουρικά, ακτινίδια, σταφύλια και ανθοκομεία. Τα παραπάνω τονίζονται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, προς τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, «η κατάσταση γίνεται τραγικότερη αν πάρει κανείς υπόψη ότι είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που καταστρέφεται η παραγωγή τους από καιρικά φαινόμενα. Οι αποζημιώσεις που πήραν ήταν μηδαμινές, με αποτέλεσμα να είναι χρεωμένοι. Επιπλέον, δεν πήραν ακόμη τις αποζημιώσεις από την αφορία του 2002 και τις ζημιές που έπαθαν στο φυτικό κεφάλαιο».

Ακολούθως σημειώνεται: «Ιδιαίτερα η καταστροφή στα παραπάνω προϊόντα είναι ολική στο ΔΔ του Πουρίου Ζαγοράς όμως σοβαρότατα επλήγησαν και το ΔΔ Μακρυράχης στη Ζαγοράς και ΔΔ Ανηλίου του Δήμου Μουρεσίου.

Επειδή οι πληγέντες δε διαθέτουν άλλη πηγή εισοδήματος, βρίσκονται χρεωμένοι και οι ανάγκες της ζωής τρέχουν, επιβάλλεται άμεσα η εκτίμηση των ζημιών, η καταβολή των αποζημιώσεων κατά 100% και μέτρα ενίσχυσης των Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου, προκειμένου να επουλώσουν πληγές καταστροφών στο Δημοτικό και Αγροτικό οδικό δίκτυο, καθώς και άλλες ζημιές».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους δύο υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί; Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε οι πληγέντες αγρότες να αποζημιώνονται για το 100% των ζημιών; Και αν θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των πληγέντων προς την Αγροτική Τράπεζα; Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει τους πληγέντες ΟΤΑ Ζαγοράς για την αποκατάσταση των δρόμων που έγιναν αδιάβατοι;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ