Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η παλαιστινιακή οργή και οι ισραηλινές απειλές

Περισσότεροι από ποτέ οι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στην κηδεία - διαδήλωση του Ισμαήλ Αμπού Σάναμπ, του ισχυρότερου μετριοπαθούς ηγέτη της «Χαμάς», όπως υποστηρίζουν αναλυτές

Αποκλείοντας τη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Αποκλείοντας τη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Η δολοφονία του Ισμαήλ Αμπού Σάναμπ ήταν μόνο η αρχή», προειδοποιούσαν μέσα από διαρροές Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το, ήδη, εκρηκτικό κλίμα. Στην πόλη της Γάζας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, μετέτρεψαν σε πορεία οργής την κηδεία του αξιωματούχου της «Χαμάς», ο οποίος χαρακτηρίζεται από Παλαιστίνιους αναλυτές η «τελευταία ισχυρή φωνή λογικής και μετριοπάθειας μέσα στην ισλαμιστική οργάνωση».

Σε περισσότερους από 100.000 υπολογίζουν οι ξένοι ανταποκριτές τους Παλαιστινίους που συνόδευσαν με αντι-ισραηλινά συνθήματα και κραυγές για εκδίκηση τη σορό του Ισμαήλ Αμπού Σάναμπ, από το νοσοκομείο στο νεκροταφείο της πόλης της Γάζας. Της ογκώδους πορείας τέθηκαν επικεφαλής μασκοφόροι ένοπλοι μαχητές της «Χαμάς» και των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα». Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, που επιβίωσε από μια απόπειρα δολοφονίας ακριβείας τον περασμένο Ιούνιο, διαμήνυε στο Ισραήλ ότι «ακόμη και αν σκοτώσει όλους τους νυν ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων, έχουν, ήδη, προετοιμαστεί οι αντικαταστάτες τους».

Η δολοφονία του Σάναμπ πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Παλαιστίνιος αναλυτής, Ζιάντ Αμπού Αμρ, αντιπαρερχόταν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ο Σάναμπ ήταν εμπλεγμένος σε επιθέσεις και υποστήριζε ότι ο δολοφονηθείς ηγέτης της «Χαμάς» ήταν ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά της στελέχη, του οποίου ο μετριοπαθής λόγος μπορούσε να εισακουστεί. Ο Αμρ προέβλεψε ότι η δολοφονία του αφήνει κενό στην ηγεσία της οργάνωσης, το οποίο, πλέον, θα καλύψουν φανατικότερα και εξτρεμιστικότερα στελέχη.

Ερευνες του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς

Associated Press

Ερευνες του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς
Χωρίς περιθώρια κινήσεων άφησε και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό η δολοφονία του Σάναμπ. Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε προαναγγείλει σειρά δυναμικών μέτρων και συλλήψεων σε βάρος των οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ». Η δολοφονία του Σάναμπ, όμως, ανέβαλε επ' αόριστον κάθε τέτοια προοπτική.

Εισβολές και απειλές

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στις πόλεις Τζενίν και Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης. Στην πρώτη σημειώθηκε σφοδρή μάχη με Παλαιστινίους ενόπλους, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Στη Ναμπλούς, ο ισραηλινός στρατός παραμένει μέσα στην πόλη και συνεχίζει τις έρευνες. Χτες, σκότωσε έναν 26χρονο Παλαιστίνιο, που κατονομάζει ως μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και τραυμάτισε άλλους 2, που κρύβονταν σε ταράτσα νοσοκομείου. Χτες το απόγευμα, έντονη ήταν η φημολογία περί ισραηλινής επίθεσης και εκ νέου αποκλεισμού του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Στην πόλη της Γάζας, τα πνεύματα είναι πολύ πιο οξυμένα. Το απόγευμα της Πέμπτης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ζητώντας εκδίκηση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όλμοι εκτοξεύτηκαν εναντίον των εποικισμών Ατζμόνα, Γκαντίντ και Νέβε Ντεκαλίμ και κατά της πόλης Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ. Το πρωί, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε για πρώτη φορά μετά την 31η Ιουλίου την κεντρική οδική αρτηρία της Λωρίδας, κόβοντάς τη στα δύο και επανεγκατέστησε τα φυλάκιά του πέριξ του εποικισμού Γκους Κατίφ.

Ενώ η κατάσταση μοιάζει να βαίνει, πλέον σχεδόν με βεβαιότητα, σε κλιμάκωση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δε χάνουν ευκαιρία να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι «υπάρχουν λίστες με παλαιστινιακούς στόχους δολοφονιών που θα υλοποιηθούν, αν δεν υπάρξει άμεση ανάληψη δράσης κατά των τρομοκρατών από την Π. Αρχή». Εντός «πολεμικού» κλίματος και η εφημερίδα «Μααρίβ», η οποία δημοσίευσε, κατά τα πρότυπα της τράπουλας καταζητουμένων που κυκλοφόρησαν οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, μια τράπουλα με τις φωτογραφίες 34 Παλαιστινίων ηγετών διαφόρων οργανώσεων που αποτελούν, θεωρητικά, στόχο. Στη θέση του τζόκερ εμφανίζεται, προφανώς διόλου τυχαία, ο Γιάσερ Αραφάτ.

Εκκλήσεις κενές ουσίας

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γιάσερ Αραφάτ είχαν, χτες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Στη Ραμάλα έφθασε, ήδη, ο ειδικός σύμβουλος του πρώτου, Οσάμα ελ Μπαζ, σε μια «προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης», αλλά - όπως έλεγαν Παλαιστίνιοι - δεν κόμισε καμία συγκεκριμένη πρόταση. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, επέρριψε την ευθύνη της αναζωπύρωσης της βίας στο Ισραήλ, όπως και ο Αραβικός Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κάλεσε τις δύο πλευρές να «σπάσουν τον κύκλο της βίας» και ζήτησε ενεργότερο ρόλο της ΕΕ, όπως και ο Γερμανός ομόλογός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ