Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα σύγκρουση για τα «λάφυρα» στον ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Πολύ δύσκολα» θα υιοθετηθεί μια νέα απόφαση του ΟΗΕ που να δρομολογεί την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων από διάφορες χώρες στο Ιράκ όσο παραμένει ως έχει το status quo της εξουσίας στη χώρα, κατέστησε σαφές, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν έγιναν μετά από συναντήσεις που είχε με τον Βρετανό και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος και Γερμανός ΥΠΕΞ ύψωναν τους τόνους της νέας αντιπαράθεσης που φαίνεται, ξεκάθαρα, ότι έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο, πολύ πιο απτά αυτή τη φορά, τη διανομή της λείας στην κατακτημένη χώρα.

«Δεν τίθεται θέμα αποστολής κυανοκράνων στο Ιράκ» επανέλαβε ο Κόφι Ανάν συμπληρώνοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να καταλήξει σε μια νέα απόφαση για το Ιράκ η οποία δε θα προβλέπει μόνο διανομή του βάρους της ευθύνης σταθεροποίησης της χώρας αλλά και διανομή της ευθύνης λήψης αποφάσεων και επιχειρησιακών υπευθυνοτήτων». Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους Κόλιν Πάουελ και Τζακ Στρο, ο Κόφι Ανάν σαφέστερα από ό,τι στις δημόσιες δηλώσεις του, τους ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ που να προβλέπει ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης, θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή των χωρών που θα συνδράμουν, υπό τον ΟΗΕ πάντα, στις αποφάσεις στους τομείς της ασφάλειας, της πολιτικής και της οικονομίας.

Ανάλογες θέσεις, πλην πολύ κατηγορηματικότερα, εκφράστηκαν και από τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε συνεντεύξεις του, εξέφρασε την άποψη ότι το Ιράκ βρίσκεται σε «αποσύνθεση» και εκτίμησε ότι κακώς οι «ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια λογική αντιπαράθεσης». Ο ντε Βιλπέν επανέλαβε ότι η χώρα του θα αποστείλει στρατεύματα μόνο αν την πολιτική διοίκηση της χώρας αναλάβει ο ΟΗΕ και συμπλήρωσε ότι ακόμη και τότε θα πρέπει να έχει τεθεί τάχιστο χρονοδιάγραμμα παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς. «Θα πρέπει να περάσουμε επιτέλους από τη λογική της κατοχής, στη λογική της ιρακινής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Αν δε νιώθουν κάτι τέτοιο οι Ιρακινοί, η κατάσταση θα χειροτερεύει». Λακωνικότερος ο Γιόσκα Φίσερ δήλωνε ότι η «Γερμανία δεν είναι μέρος της συμμαχίας που κατέχει το Ιράκ και οφείλει να λαμβάνει τα μέτρα ασφαλείας».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε των αμερικανικών θέσεων και υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ, και μόνο λόγω του αριθμού των στρατιωτών που διαθέτει στο Ιράκ, θα πρέπει να μείνουν επικεφαλής της διοίκησης» και αρκέστηκε να γενικολογήσει περί «αναγκαιότητας κατάληξης σε συναίνεση γιατί όλοι έχουμε συμφέρον από τη σταθεροποίηση του Ιράκ, μέσα από μια ενίσχυση (απροσδιόριστη) του ρόλου του ΟΗΕ». Προς το παρόν, πάντως, ο Ανάν φέρεται να πρότεινε οι σχετικές συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών καθώς οι διαφωνίες είναι πολλές.

Παρασκήνιο, σενάρια και επιθέσεις

Αμερικανικές πηγές ασφαλείας υποστήριζαν, χτες, ότι οι δράστες της επίθεσης στο κτίριο του ΟΗΕ «πιθανότατα είχαν συνδέσμους πληροφοριοδότες ανάμεσα στους Ιρακινούς φρουρούς του κτιρίου», ισχυρισμός που ενισχύεται από την πληροφορία που, επίσης, διαρρεόταν από άλλες αμερικανικές πηγές ότι αρκετοί από τους φρουρούς ήταν πρώην πράκτορες που παλαιότερα ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των εργαζομένων του ΟΗΕ. Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύτηκαν, χτες, στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Φρεντ Εκχαρτ, εμφανώς ενοχλημένος, ζήτησε να «αποφευχθούν οι θεωρίες συνωμοσίας διότι δε βοηθούν καθόλου».

Προς το παρόν, στη Βαγδάτη συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια του κτιρίου του ΟΗΕ και μάλιστα χτες ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 3 24ωρα μια Φιλιππινέζα αξιωματούχος του Οργανισμού. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Ο ΟΗΕ θα απομακρύνει το 50% του προσωπικού του από το Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, φέρεται να αρνήθηκε επιπλέον αμερικανική ασφάλεια, προς το παρόν, εκτιμώντας ότι η παρουσία των Αμερικανών θα λειτουργήσει μάλλον αρνητικά.

Στο Ιράκ συνεχίζονται και οι επιθέσεις κατά των κατακτητών. Χτες, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, στη Βαγδάτη και στη Χίλα, 100 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας. Αλλοι 6 τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε αυτοσχέδια νάρκη στην πόλη Μπάιτζι. Ο κατοχικός διοικητής, πάντως, Πολ Μπρέμερ αποχαιρετώντας συγκινημένος τη σορό του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, δήλωνε «απτόητος από την τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ