Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναβαθμισμένο «Πανόραμα»

Ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο θα είναι το φετινό, 5ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 26/9-4/10, από τη Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου).

Μεταξύ των ταινιών που συμμετέχουν συμπεριλαμβάνονται βραβευμένες σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως των Καννών, Τορόντο, Βερολίνου, Σάντανς, Λονδίνου κ.ά., ενώ η μεγάλη συμμετοχή - συνολικά 158 ταινίες - επέβαλε την επιμήκυνση του Πανοράματος κατά 3 ημέρες. Το διαγωνιστικό τμήμα χωρίζεται σε Διεθνές και Ελληνικό. Οι 114 συμμετέχοντες προέρχονται από 27 χώρες: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιράν, Καναδάς, Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ταϊβάν, Τουρκία και Φινλανδία. Υπάρχουν επίσης αρκετές συμπαραγωγές. Οι Ελληνες σκηνοθέτες ανέρχονται σε 42. Συγκεκριμένα συμμετέχουν 14 ταινίες μεγάλου μήκους, 74 μικρού μήκους, 37 ντοκιμαντέρ, 10 ταινίες κινουμένων σχεδίων και 21 πειραματικές ταινίες, με συνολική διάρκεια 4.825 λεπτά.

Στο πλαίσιο του «Πανοράματος» διοργανώνεται πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως αυτή στην τελετή λήξης, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «οι μεγάλοι του μικρού», με μικρού μήκους ταινίες μεγάλων σκηνοθετών. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Δυο άνδρες και μια ντουλάπα» του Ρομάν Πολάνσκι, «Ολα τα αγόρια λέγονται Πάτρικ» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, «Γη χωρίς ψωμί» του Λουίς Μπουνιουέλ, «Εκδρομή στην εξοχή» του Ζαν Ρενουάρ. Επίσης θα γίνει αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή της Θεσσαλονίκης Νίκο Μπιλιλή με τα αντιπολεμικά ντοκιμαντέρ «Ρουλέτα» και «Για ποιον θα ανατείλει ο ήλιος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ