Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δήμοι «τοκογλύφοι»!
  • Δημοτικές Αρχές «καποδιστριακών» δήμων ζητούν από αγρότες να πληρώσουν υπέρογκους τόκους και πανωτόκια, επειδή καθυστέρησαν να πληρώσουν τα νοίκια, για τα κοινοτικά χωράφια που νοίκιασαν και καλλιέργησαν
  • Η κυβέρνηση αρνείται τη ρύθμιση των χρεών αγροτών προς τους δήμους, με βάση το νόμο που ρυθμίζει τις οφειλές προς τους ΟΤΑ από τη μη καταβολή δημοτικών και κοινοτικών τελών, φόρων, προστίμων κλπ.

Οι αγρότες δεν πληρώνουν υπέρογκους τόκους και «τσουχτερά» πανωτόκια μόνο στην Αγροτική Τράπεζα - τον «συνήθη, νόμιμο τοκογλύφο» τους - αλλά και στους δήμους! Δημοτικές Αρχές - κυρίως «καποδιστριακών» δήμων - ζητούν από αγρότες να πληρώσουν πολύ περισσότερα από όσα χρωστούν πραγματικά, μόνο και μόνο, επειδή καθυστέρησαν να ξοφλήσουν το αντίτιμο των ενοικίων για τα κοινοτικά χωράφια, που νοίκιασαν και καλλιέργησαν. Μάλιστα, κάποιες απ' αυτές - όπως η Δημοτική Αρχή του δήμου Εννιπέα στη Λάρισα - απειλούν τους οφειλέτες ότι αν δεν ξοφλήσουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν σε διαδικασίες πλειστηριασμού για κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων!!

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, επειδή πολλοί αγρότες - από αυτούς οι οποίοι μέσα από δημοπρασία είχαν νοικιάσει χωράφια που ανήκαν στις κοινότητες και, με την εφαρμογή του «Καποδίστρια», πέρασαν στους δήμους - δεν μπορούσαν να καταβάλουν κανονικά, εντός των συμφωνηθέντων προθεσμιών, το αντίτιμο των ενοικίων. Πολλοί οδηγήθηκαν σ' αυτή την αδυναμία, εξαιτίας της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά και στις ζημιές στην παραγωγή που έχουν προκληθεί από αντίξοα και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Αρνούνται ρύθμιση!

Η καθυστέρηση καταβολής των οφειλών ανάγκασε τους δημάρχους να στείλουν τις απαιτήσεις των δήμων στο Δημόσιο Ταμείο. Από εκεί και ύστερα άρχισε η γνωστή διαδικασία «φορτώματος» των αρχικών χρεών με τόκους και πανωτόκια. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν, μέσα σε λίγα χρόνια, να πολλαπλασιαστούν τα χρέη αγροτών προς τους δήμους και να δημιουργηθεί το σημερινό, σοβαρό πρόβλημα.

Κι ενώ το πρόβλημα έχει πανελλαδικές διαστάσεις κι απασχολεί εκατοντάδες, ή και χιλιάδες αγρότες, καθώς και πολλούς δήμους, η κυβέρνηση δε δίνει λύση κι αδιαφορεί. Μάλιστα, οι αρμόδιοι αρνούνται ρύθμιση κι αυτών των χρεών, με βάση τις διατάξεις του νόμου 3074/2002, που ρυθμίζουν, μ' ευνοϊκό προς τους οφειλέτες τρόπο, τις οφειλές προς τους ΟΤΑ που προέρχονται από τη μη καταβολή δημοτικών και κοινοτικών τελών, φόρων, προστίμων κλπ.

Τη ρύθμιση αυτών των αγροτικών χρεών προς τους δήμους, με βάση τον προαναφερόμενο νόμο και τη σχετική εγκύκλιο της αρμόδιας υπηρεσίας, ζήτησε ο δήμαρχος Κιλελέρ, Απ. Εξαρχος, επισημαίνοντας, σε σχετικό έγγραφο που έστειλε στην αρμόδια υπηρεσία, ότι «μ' αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθούν οι οφειλέτες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους δήμους, που συσσωρεύτηκαν, εδώ και χρόνια, ενώ παράλληλα και οι ΟΤΑ θα αυξήσουν τα έσοδά τους» και σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί δημότες, ιδιαίτερα στους αγροτικούς δήμους της περιφέρειας, είναι οξυμένο, δεδομένου ότι οι οφειλές, εξαιτίας των τόκων έχουν ανέλθει σε δυσβάστακτα επίπεδα». Η απάντηση των αρμοδίων ήταν, όμως, αρνητική...

Από 8.000 έγιναν 18.000 ευρώ!

Πράγματι, στο Δήμο Κιλελέρ πάνω από 15 αγρότες, που είχαν νοικιάσει κοινοτικά χωράφια την τελευταία δεκαετία και δεν μπόρεσαν να ξοφλούν κανονικά το νοίκι, έφτασαν τώρα να χρωστούν από 10 μέχρι και 15 εκατομμύρια δραχμές και δηλώνουν αδυναμία ν' ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Το ίδιο συμβαίνει και σε πάρα πολλούς άλλους «καποδιστριακούς» δήμους της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας και πάρα πολλοί αγρότες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και υπό το βάρος των απειλών για τιμωρία τους.

Οι οφειλέτες διεκδικούν από την κυβέρνηση ρύθμιση των χρεών τους, με τρόπο ώστε να μην πληρώνουν υπέρογκους τόκους και πανωτόκια και ζητούν από τους δήμους να τους βοηθήσουν στεκόμενοι στο πλευρό τους κι όχι απέναντί τους.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Γιώργος Μητρολιός, αγρότης από το χωριό Κρήνη του δήμου Εννιπέα Λάρισας, σημειώνει: «Χρωστούσα στο δήμο, για χωράφια που νοίκιασα από την κοινότητα, κοντά στα 8.000 ευρώ και μέσα σε πέντε χρόνια έφτασα να χρωστάω πάνω από 18.000 ευρώ. Ο δήμος μάς πιέζει να πληρώσουμε «εδώ και τώρα», αλλά δεν μπορούμε. Πού να τα βρούμε τόσα λεφτά; Ξέρετε τι γίνεται, τα τελευταία χρόνια με το αγροτικό εισόδημα. Από το κακό στο χειρότερο πάει. Οι τιμές των προϊόντων μας είναι χαμηλές, το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό και οι καταστροφές από τα κακά καιρικά φαινόμενα μας αποτελειώνουν».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρύθμιση κοροϊδίας της αγροτιάς (2009-12-17 00:00:00.0)
Κοροϊδία με τα αγροτικά χρέη (2009-11-20 00:00:00.0)
Η μαχόμενη αγροτιά προετοιμάζει νέους αγώνες (2003-08-28 00:00:00.0)
Συνειδητή παραπληροφόρηση (1998-01-24 00:00:00.0)
Αύριο η απόφαση για τα "πανωτόκια" (1998-01-21 00:00:00.0)
Στο τέλος του μήνα η απόφαση για τα "πανωτόκια" (1998-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ