Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Νέες καταστροφές από την κακοκαιρία

Ακόμα δεν πήραν τις αποζημιώσεις οι παγετόπληκτοι

ICON

Για μια ακόμα φορά, προχτές βράδυ, η αγροτική περιοχή της επαρχίας Τυρνάβου έπεσε θύμα του καιρού. Η βροχή και ο πολύ σφοδρός άνεμος προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, πλήττοντας, κυρίως, οπωροφόρα δέντρα κι αμπέλια στον Τύρναβο και στα χωριά Δέντρα και Πλατανούλια. Οι αγρότες των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση - η νέα καταστροφή έρχεται, μετά από πολλές άλλες, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα - και ζητούν να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις.

Βεβαίως, δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα βρουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση, γνωστού όντος ότι το υπουργείο Γεωργίας και ο ΕΛΓΑ νοιάζονται για το πώς δε θα δοθούν αποζημιώσεις και όχι για το αν θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των αγροτών.

Αλλωστε, οι Τυρναβίτες έχουν πείρα από την κυβερνητική αδιαφορία, αναλγησία και προκλητικότητα, καθώς δεν πήραν ακόμα τις αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους ο φοβερός παγετός του χειμώνα 2001 - 2003. Ομως, δεν πρόκειται να συμβιβαστούν και ν' αποδεχτούν τη μοίρα τους, αλλά θα συνεχίσουν την πάλη τους για δίκαιες αποζημιώσεις.

Περιμένουν 20 μήνες

Αυτό αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του αγροτικού συλλόγου Αμπελώνα, που, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνεται: «20 μήνες μετά την καταστροφή του Δεκέμβρη 2001, εκατοντάδες αγρότες του Αμπελώνα και της γύρω περιοχής, παραμένουμε ουσιαστικά απλήρωτοι. 8 μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Χατζημιχάλη και τις υποσχέσεις στους αγανακτισμένους αγρότες για «ολοκλήρωση των αποζημιώσεων τον Απρίλιο», η μεγάλη πλειοψηφία των παγετόπληκτων γεωργοκτηνοτρόφων δεν έχει ακόμα πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος από τις ψευτοαποζημιώσεις που δίνει η απαράδεκτη διαδικασία των ΠΣΕΑ και το πρόγραμμα FROGY, παρά τα επικοινωνιακά «τρικ» του υπουργείου.

Καμιά εξέλιξη ούτε για την αναπροσαρμογή των ισχνών τιμών των ενισχύσεων στα αμύγδαλα, νεκταρίνια, «ελεύθερα» αχλάδια κλπ. Καμιά, επίσης, εξέλιξη για ουσιαστική αναπροσαρμογή των ενισχύσεων στ' αμπέλια, ελιές, το γάλα κ.ά., παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ενώ τα δαμάσκηνα... ακόμα αποζημιώνονται.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι αγρότες του Αμπελώνα θα συνεχίσουμε τους αγώνες για πραγματικές αυξήσεις στο 100% της ζημιάς, για την ανατροπή της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής, τόσο στους δρόμους όσο κι την κάλπη που έρχεται...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ