Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση για την υπόθεση Γκουζίνσκι

Πλούσιο φαίνεται πως είναι το παρασκήνιο στην υπόθεση του Ρωσοεβραίου μεγιστάνα Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των ρώσικων αρχών. Οι πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας για την άμεση απελευθέρωσή του, κυρίως από ΗΠΑ και Ισραήλ, φαίνεται να είναι έντονες, γεγονός που δεν απέκρυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαππας, ομολογώντας προχτές πως «υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα στην υπόθεση, ενώ αναμένει τις κινήσεις της Ρωσίας, απ' όπου έγινε γνωστό ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Μόσχας άρχισε ήδη να συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να ζητηθεί η έκδοση του Γκουζίνσκι, μην αποκλείοντας την αποστολή στην Ελλάδα ομάδας ερευνητών για την υποστήριξη του αιτήματος έκδοσης. Οποια κι αν είναι η εξέλιξη της υπόθεσης κάποιοι θα δυσαρεστηθούν καθώς αν εκδοθεί στη Ρωσία θα ενοχληθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ που πιέζουν για την απελευθέρωσή του, θεωρώντας πολιτική τη δίωξή του, ενώ αν η Ελλάδα αρνηθεί την έκδοση θα δυσαρεστήσει τη Ρωσία. Να σημειώσουμε πως προ τριετίας η Ισπανία είχε βρεθεί ακριβώς στη θέση της Ελλάδας και τελικά αρνήθηκε την έκδοση του Γκουζίνσκι στη Ρωσία, κρίνοντας «μη επαρκώς τεκμηριωμένο» το φάκελο που της υποβλήθηκε από την Εισαγγελία της Μόσχας. Μια τέτοια λύση φέρεται να επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Ενδειξη της «υψηλής» προστασίας που απολαμβάνει ο Γκουζίνσκι αποτελεί και η επιστολή του Τομ Λάντος, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ και της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, την οποία δημοσίευσαν χτες τα «Νέα». Ο αποστολέας δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να τηρήσει ούτε καν τα προσχήματα, καθώς ασκεί ευθέως πίεση για την απελευθέρωση του «φίλου» του, ενώ εντύπωση προκαλεί και το ιδιαιτέρως προσωπικό ύφος της επιστολής, η οποία έχει ως εξής: «Σου γράφω σήμερα για να εκφράσω τη μεγάλη μου ανησυχία αναφορικά με την κράτηση από τις ελληνικές αρχές του καλού μου φίλου Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, στις 21 Αυγούστου, στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Οπως ξέρεις, ο κ. Γκουζίνσκι δημιούργησε και διηύθυνε την πρώτη πραγματικά ανεξάρτητη εταιρία μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία, μέχρις ότου οι αρχές τον ανάγκασαν να παραδώσει την ιδιοκτησία και να αναχωρήσει από τη Ρωσία. Ο κ. Γκουζίνσκι δεν είναι εγκληματίας, αλλά ένας παθιασμένος υπερασπιστής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας. Οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και δεν επιδέχονται διεθνούς αναγνώρισης. Θα ζητούσα, κατά συνέπεια, ο κ. Γκουζίνσκι να απελευθερωθεί αμέσως και να του επιτραπεί να αναχωρήσει από την Ελλάδα»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελήφθη ο ιδρυτής της πλατφόρμας «Telegram» (2024-08-27 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την υπόθεση Ναβάλνι (2021-01-29 00:00:00.0)
Ερωτήματα για τα δύο δυστυχήματα (2004-08-26 00:00:00.0)
Αποφυλακίζεται, εκτός απροόπτου, σήμερα ο Γκουζίνσκι (2003-08-29 00:00:00.0)
Ερευνες για τους τρόπους ιδιωτικοποιήσεων (2001-04-26 00:00:00.0)
Σύλληψη του Γκουσίνσκι (2000-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ