Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Χιλιάδες Πολωνοί ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης Μπίτομ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει 4 ορυχεία στην περιοχή τους - δηλαδή περίπου 8.500 χαμένες θέσεις εργασίας.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ξεκίνησε χτες η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στην ΟΝΕ, που επισήμως θα διεξαχθεί στις 14 Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε περίπου το 25% των ψηφοφόρων θα έχει ψηφίσει μέσω του ταχυδρομείου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Γερμανία προσφέρθηκε χτες να αποστείλει 250 στρατιώτες στην πόλη Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται πρώτα εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη. Η εντολή των Ηνωμένων Εθνών, που ισχύει σήμερα, προβλέπει μόνο την προστασία της Καμπούλ από τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF), της οποίας οι μισοί περίπου άνδρες είναι Γερμανοί. Ο Σρέντερ έκανε έκκληση για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία θα διευρύνεται η εντολή της ISAF.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Η ηγεσία του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση το Γενάρη.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διόρισε την Τρίτη το καινούριο 5μελές διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Τσάβες σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε τη χώρα να σεβαστεί την απόφαση.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ομάδα μισθοφόρων ανεξακρίβωτης εθνικότητας συνελήφθησαν και ανακρίνονται στη Γαλλία, με την κατηγορία πως σχεδίαζαν τη δολοφονία του Προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού Λόρεντ Γκμπάγκμπο. Σύμφωνα με εισαγγελείς του Παρισιού, Γάλλοι μυστικοί πράκτορες συνέλαβαν το Σαββατοκύριακο 10 άτομα, μεταξύ αυτών «κακόφημους μισθοφόρους», που επεξεργάζονταν σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ακτής Ελεφαντοστού.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Εκπρόσωποι των κυβερνητικών στρατευμάτων στη Λιβερία ανακοίνωσαν την κατάληψη δύο πόλεων πλησίον της πρωτεύουσας από δυνάμεις ανταρτών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αγωγή κατά του ομοσπονδιακού υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και έναντι άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων κατέθεσε χτες ο γνωστός (στις ΗΠΑ) ειδικός επί θεμάτων βιοτρομοκρατίας Δρ. Στέφεν Χάτφιλ, που είχε «φωτογραφηθεί» απ' τις αρχές ως βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις με άνθρακα το φθινόπωρο του 2001.

ΝΤΑΚΑ.-- Ο Σαρίφ Μοζαμέλ Χακ, αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στο Μπαγκλαντές (Αβάμι Λιγκ), δολοφονήθηκε χτες σε πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας από άγνωστους δράστες. Είναι το δεύτερο στέλεχος αντιπολίτευσης που δολοφονείται μέσα σε μία βδομάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ